Femei care își schimbă viața – Cristina Oțel
Astăzi este ziua unei #femeicareîșischimbăviața pe care mi-am dorit mult să o cunosc personal anul trecut – Cristina Oțel. Mesajele ei din mediul online, despre dezvoltare personală și viața trăită conștient erau ceea ce aveam nevoie în primul meu an de antreprenoriat, cu un copil de doi ani acasă. Întâlnirea noastră a fost unul dintre momentele mele wow din 2018, pentru care sunt foarte recunoscătoare. Cristina organizează des workshopuri și este speaker la diverse evenimente pentru antreprenori, așa că vă invit să vă înscrieți și să mergeți să o cunoașteți. O să vă placă tare!
La mulți ani, femeie specială, reper de dedicare, asumare și perseverență!
Care este povestea devenirii Cristinei? Aflați mai jos.
Cine ești?
Sunt un om cu o misiune, care îi însoțește pe drumul către ei înșiși pe cei cei care vor să se cunoască și să trăiască vieți pline de sens, aliniate cu valorile lor. Sunt mereu în căutare de modalități de a crește pe interior ca să fiu bine cu mine și ce cei din jurul meu și în special ca să pot fi mama de care copiii mei au nevoie.
Și ce faci?
De peste 11 ani lucrez în Learning & Development. De profesie sunt trainer și coach, iar azi sunt propriul meu manager la Soul Bloom. Proiectele mele au ca numitor conștientizarea de sine și se adresează celor care sunt pregătiți să se transforme de la interior spre experior. Și – de mai bine de 5 ani – scriu pe blog despre călătoria de părinte și provocările ei, despre dezvoltare personală și un stil de viață conștient.
Ce făceai înainte să îți schimbi viața?
Dacă schimbarea vieții se referă la trecerea spre soloprenoriat, înainte de asta am lucrat într-una dintre cele mai mari corporații din zona IT, mai întâi ca trainer și apoi ca training manager.
Dacă schimbarea vieții se referă la procesul de transformare prin care încă mai trec, înainte de asta trăiam destul de mult pe pilot automat, prea puțin conștientă de tiparele mele mentale, de felul în care mă sabotam și de convingerile mele limitative. Nu știam că e posibil să trăiești și altfel.
Cum ai știut că e momentul pentru schimbare?
Au fost tot felul de emoții, de gânduri și circumstanțe fără să pot atribui decizia unui factor anume. La bază e vorba despre procesul meu de transformare și despre nevoia de a trăi conform propriilor valori mai degrabă decât a mă lăsa condusă de frici. Am simțit că vreau să fac ceva de impact, cu sens atât pentru mine, cât și pentru ceilalți și că acest ceva cere o libertate pe care mediul corporate nu mi-o putea oferi.
Ce ai făcut, mai exact?
Mai întâi am avut curajul să spun cu voce tare că după concediul de maternitate vreau să încep să lucrez pe cont propriu. Am vorbit cu soțul meu despre asta, ne-am făcut calculele necesare și m-a susținut din prima. Am intrat într-un proces intens de autocunoaștere. Simțeam că se schimbă ceva în mine și voiam să înțeleg, să îi pot pune un nume. Între timp, am terminat școala de coaching, m-am apucat de schițat viziunea pentru ce urma să fac și strategia de rebranding, eu fiind cunoscută, în online cel puțin, ca blogger și nu ca trainer sau coach, ori formările, certificările, experiența și expertiza mea aici sunt. În toamna lui 2017 mi-am anunțat managerul că nu mă voi întoarce la job peste 4 luni. Pe 14 februarie 2018, de Valentine’s Day, mi-a fost eliberat certificatul de Persoană Fizică Autorizată.
Să poți da timpul înapoi, ce ai face diferit?
Cred că lucrurile se întâmplă la vremea lor. Dacă aș da timpul înapoi și aș face ceva diferit, lucrurile s-ar desfășura altfel și poate azi nu am avea această conversație. Oricât de anevoios ar fi fost drumul meu până aici am încredere că a fost așa ca eu să pot învăța ce aveam de învățat. I am trusting the process, chiar dacă nu sunt mereu de acord cu el. 😊
Ți-a fost frică de ceva în procesul schimbării?
Mi-e frică în fiecare zi. Dacă mă întorc la ce gândeam acum un an, îmi era teamă de tot necunoscutul care se întindea în fața mea, de posibilele respingeri, de eșec.
Dacă da, cum ai trecut peste sentimentul de frică?
Lucrez zilnic într-un mod conștient și asumat la a-mi redefini relația cu frica. Rolul ei e să mă protejeze, numai că noi avem un creier foarte vechi care nu a fost creat pentru provocările din ziua de azi. Așa că sunt atentă la ce are frica să îmi transmită, mă întreb dacă mă ajută. Uneori sunt frici iraționale și narative care tot răsună în capul meu. Cum trec peste? Fac pași înainte în ciuda fricii. O iau cu mine în scaunul din dreapta, dar eu rămân la volan.
Cum te simți acum?
Mă simt liberă, curajoasă, mult mai încrezătoare în forțele proprii. Simt că sunt pe drumul meu, că iau tot mai des decizii bazate pe valorile mele, nu pe frici.
Ce credeai despre tine înainte?
Înainte să-mi conștientizez procesul de transformare credeam că trebuie să fiu cine mi s-a tot spus că sunt, că valoarea mea e dată de părerile celorlalți, că nu am curaj, că atât s-a putut.
Ce crezi acum?
Cred că limitele mele sunt cele pe care mi le pun eu, că indiferent de cum arată trecutul meu, de ce am făcut sau nu, e responsabilitatea mea să mă cunosc, să îmi înțeleg tiparele mintale, să lucrez conștient cu mine, să cresc și să fac lucrurile în care cred indiferent de ce spun ceilalți.
Cum ai celebrat succesul transformării tale?
Transformarea mea e încă în plină desfășurare și cred că nici nu se va termina vreodată. Cred că mereu voi putea deveni mai bună, nu în sensul că nu aș fi suficientă deja, ci în acela de a ajunge la niveluri mai înalte de conștiință. Sunt recunoscătoare pentru tot ce sunt azi, pentru ce am și ce pot face. Îmi dau voie să mă bucur de fiecare reușită fără să mă gândesc mereu că aș fi putut face și mai bine.
Ce urmează?
Mi-am luat primul an de freelancing ca an de căutări, de experimentat. Am spus ”da” oricărui proiect aliniat cu valorile mele, în limita timpul disponibil. Anul ăsta este despre fine tuning, despre rafinare, despre restrângerea tipurilor de activități în care mă implic. În workshop-uri, în ședințele de coaching, în podcast-ul pe care l-am lansat de curând, pe blog și în comunitatea de Facebook creată anul trecut focusul va rămâne pe conștentizarea de sine, creștere, valori și viața trăită cu sens.
Care este marele dar pe care l-ai primit de la viață, în procesul transformării?
Să creez spațiu pentru a fi. Pentru mine și pentru clienții mei. Procesul meu de transformare m-a învățat să stau cu mine și cu toată suita de emoții pe care le pot simți, fără să fug de cele neplăcute. Asta face posibil să identific mesajele pe care au venit să mi le transmită, să le înțeleg, să le integrez și să cresc. Dacă nu aș face asta pentru mine, nu aș putea crea un spațiu sigur pentru a fi pentru clienții mei, nu aș fi autentică (și în drumul pe care mi l-am ales asta mi se pare esențial), nu le-aș putea conține emoțiile și nu aș putea fi de nedezamăgit pentru ei.
Ce e posibil acum pentru tine?
Orice îmi dau voie să creez și să vizualizez în mintea mea.
Mulțumesc, Cristina!
Săptămâna aceasta urmează alte două interviuri profunde, despre dezvoltare personală, cu Femei care își schimbă viața.
Să fim bine!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!