Femei care își schimbă viața – Oana Trifu Bulzan

oana-bulzan-femei-care-isi-schimba-viata

Povestea de astăzi din campania #femeicareîșischimbăviața este a Oanei Bulzan, redactor-șef la Kudika, nutriționist, blogger, mamă de pre-adolescentă, soție și, din fericire, prietena mea.

Oana e de peste un deceniu redactorul-șef al unuia dintre cele mai importante site-uri pentru femei din România. Cu siguranță ați citit-o! :) În jurul său și al echipei la care contribuie, s-a format de-a lungul anilor o frumoasă comunitate de femei preocupate mai ales de dezvoltarea spirituală.

Odată cu ele, a crescut și s-a dezvoltat și Oana. Astăzi, este un nutriționist în creștere, cu blog propriu, canal de YouTube, comunitate de peste 15.000 de oameni pe Instagram, organizator de retreat-uri și workshopuri pe teme de nutriție. Nimic nu e întâmplător în povestea ei. A terminat Medicina și s-a întors acum la ea, mânată de dorința de a trăi ea însăși mai sănătos. A studiat atât de mult, încât a devenit o voce care îi inspiră pe alții.

Aceasta este povestea ei.

Cine ești?

Sunt Oana Trifu Bulzan, adică sunt mama Dianei de 6 ani, Oana de la Kudika de 13 ani încoace și de vreun an și ceva sunt Oana care ține cursuri de nutriție, mai întâi online, iar acum și offline :).

Și ce faci?

În cadrul cursurilor de nutriție, pentru că despre ele vorbim, repar relația oamenilor cu mâncarea. Cred că ne confruntăm cu un exces de informație, nu toată bună, simultan cu o ofertă super-diversificată de alimente, nu toate bune. Din combinația asta șoc ieșim super “documentați” și cam tot atât de buimaci: Nu mai înțeleg nimic. Eu ce ar trebui să mănânc?

Ceea ce se întâmplă în cadrul celor câteva ore pe care le am la dispoziție este să creez pentru fiecare dintre participanți o bază solidă, curată, de “nutriționist începător”, și să-l înarmez cu un filtru performant pentru informațiile pe care și le va adăuga ulterior peste această bază. Iar dacă publicul este format din doamne (și de obicei este) am o secțiune specială anti-diete care are mare priză.

Ce făceai înainte să îți schimbi viața?

Diferența majoră între ce făceam atunci și ce fac acum este că în trecut mă limităm la a scrie despre lifestyle sănătos și mă îngrozea perspectiva de a interacționa cu oamenii. Acum țin workshopuri în viața reală și mă bucur de fiecare moment. Nu mi-am imaginat că aș putea vreodată să vorbesc unui grup mai mare de oameni fără să leșin.

Cum ai știut că e momentul pentru schimbare?

Povesteam chiar zilele trecute, într-o discuție super încinsă despre liber arbitru, despre felul în care ți se așterne destinul în fața ochilor și tu nu trebuie decât să urmezi drumul cel mai evident. Eu nu am știut că e momentul pentru vreo schimbare, pur și simplu am avut deschiderea necesară pentru a păși pe acolo unde s-a creionat frumos drumul în fața mea. M-am trezit de la un moment la altul că îmi iau tot mai multe zile de concediu pentru a ține workshopuri de nutriție și că anticiparea lor îmi dă fluturași în stomac.

Ce ai făcut, mai exact?

Am trecut de la a scrie despre nutriție și lifestyle sănătos pe Kudika și pe blogul meu, oanatrifu.ro, la a vorbi despre aceste subiecte unor grupuri mai mici sau mai mari. Și încă nu mi-am luat nicio roșie în față.

Să poți da timpul înapoi, ce ai face diferit?

Absolut nimic. Sunt sigură că suntem aici, vorba lui Osho, pentru că trebuia să ajungem aici, cu toate bune și mai puțin bune care s-au întâmplat în trecutul nostru.

Ți-a fost frică de ceva în procesul schimbării?

Nu, pentru că în cazul meu schimbările s-au petrecut subtil, s-au așezat natural în viața mea fără să deranjeze. Nu am schimbat, am completat, nu am înlocuit, am dezvoltat. Și când am prins un moment să-mi trag sufletul și am apucat să privesc imaginea de ansamblu, am rămas cu gura căscată: ”Wow, ce mișto se așază lucrurile fără să mă agit!”

Cum te simți acum?

Ca la 20 de ani. La propriu. Când simțeam că jobul pe care îl fac are puterea de a schimba vieți.

Ce credeai despre tine înainte?

Că am trăit deja cea mai făină perioadă profesională a vieții mele.

Ce crezi acum?

The best is yet to come.

Cum ai celebrat succesul transformării tale?

Nu am avut un moment de sărbătoare anume pentru că schimbarea mea s-a produs treptat, dar cred că celebrez în fiecare zi judecând după pofta cu care mă așez în fața laptopului și după entuziasmul care mă ține uneori trează târziu în noapte, notându-mi în gând diverse idei, clocind tot soiul de planuri. Este incredibil că am încă o dată șansa asta de a mă bucura atât de tare de meseria mea.

Ce urmează?

Când vine întrebarea asta cu “ce urmează”, toată lumea vrea să dea răspunsuri mărețe. Eu am învățat să fiu blândă inclusiv cu mine și să nu-mi mai pun presiuni uriașe pe umeri, să mă concentrez pe prezent și să scot tot ce e mai bun din el.

Așadar, momentan lucrez printre picături la o carte pe care sper să o public anul acesta. Pe lângă asta, țin workshopuri cam de două ori pe lună cu diverse ocazii, am organizat un retreat la Brașov în martie. Sunt recunoscătoare că am primit toate șansele astea  de a-mi îmbunătăți prezentările cu feedback din partea publicului, că am prilejul, după aproape 15 ani ascunsă în spatele monitorului, să câștig experiență discutând efectiv cu oamenii.

În rest, stau cuminte ca un copil în așteptarea Moșului, simt că viața mi-a pregătit o mulțime de bunătăți, iar eu sunt pregătită să le primesc.

Care este marele dar pe care l-ai primit de la viață, în procesul transformării?

Sentimentul că lucrurile se întâmplă la momentul potrivit, iar eu nu trebuie decât să-mi respect principiile de viață și să fiu pe fază, receptivă și muncitoare când mi se oferă șansele, este tare reconfortant. Înainte mă oboseam cu nesiguranță, ezitări, frici, Doamne, era epuizant!

Ce e posibil acum pentru tine?

Orice e posibil pentru oricine. Dar eu cred că ar trebui să mușcăm doar cât putem să mestecăm fără să ne tulburăm digestia.

Mulțumesc, Oana!

Seria de interviuri Femei care își schimbă viața continuă curând cu povești de dezvoltare personală.

Să fim bine!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *