Ce este imaginea de brand personal, cum se construiește și de ce e importantă în mediul online

Dacă ești un profesionist care are ceva de vânzare și folosești Internetul și rețelele sociale, deja ai un brand personal. Să spunem adevărul: din momentul în care devii prezent online ca profesionist oamenii își fac o impresie despre tine (sau te percep cumva). Această impresie se numește imaginea ta. Este important să fie pozitivă și să transmită cu adevărat oamenilor cine ești și cum îi poți ajuta.

Brandul tău deja e creat în mintea clienților tăi. Este percepția lor despre tine și munca ta. Deși nu poți controla 100% percepția celorlalți oameni despre tine, o poți influența prin planificare și execuție strategică, în care comunicarea și autenticitatea au roluri esențiale.

Parte din planificarea și execuția strategică a comunicării este transmiterea poveștii tale online. Vrei să fii tu cel care transmite povestea ta, din nucleul tău de adevăr. Va rezulta o imagine autentică de brand. Sunt însă și cazuri în care profesioniștii nu se îngrijesc de povestea proprie. Când ei tac, când nu transmit adevărul propriu, ceilalți creează o poveste despre ei, de cele mai multe ori neadevărată.

Cuprins:

Ce înseamnă imagine de brand personal

Imaginea de brand personal se referă la percepția sau impresia pe care oamenii o au despre un profesionist, bazată pe experiența, expertiza, competențele, acțiunile și/sau realizările sale în cadrul unei comunități, al unei industrii sau al pieței în general.

Imaginea de brand personal joacă un rol esențial la prima interacțiune. Când întâlnești un potențial client pentru prima dată, deja își face o impresie despre tine. Dacă este pozitivă, va fi interesat de ce anume ai de oferit și de o posibilă colaborare. În caz că percepția este negativă, nu va depune eforturi să te cunoască mai bine.

Imaginea brandului personal este așadar percepția pe care oamenii, societatea, comunitatea, nișa specifică de piață o are despre un profesionist. Această imagine este un perpetuum. Nu e o fotografie statică, ci un cumul dinamic de asocieri cu profesionistul.

De ce este atât de importantă imaginea de brand personal online?

În branding personal, tu ești produsul, compania și brandul. Dacă ești un antreprenor 100% online sau iei clienți din mediul online pentru afacerea ta, ai nevoie să îți construiești conștient o imagine online coerentă și aliniată cu cine ești intrinsec.

Când oamenii vor să lucreze cu tine, trebuie să fii conștient că nu vor cumpăra doar un produs. Vor cumpăra o experiență.

Imaginea de brand personal online nu este un logo sau o fotografie, cum cred în mod eronat mulți antreprenori, soloprenori, freelanceri și consultanți. Și în niciun ca nu este contul tău de Instagram sau Facebook!

Imaginea este mult mai mult de atât: e un cumul de asocieri pe care clienții le fac în ceea ce te privește, în baza interacțiunilor cu tine. Și cum în ziua de astăzi aceste interacțiuni online, cum apari pe Internet joacă un rol foarte important.

Cunosc antreprenori care depun eforturi serioase de timp, bani și resurse interioare (concentrare, atenție etc.) pentru a-și crea logo-ul perfect sau website-ul perfect, în speranța că dacă este perfect, vor atrage clienții. Doar că decizia unui client de a lucra cu un brand personal nu e influențată doar de logo. Desigur, logo-ul este foarte important în branding. La fel și fontul cu care scrii, culorile tale de brand, imaginile de brand șamd.

Însă în spatele unui brand personal stă un om. Un om cu trăiri, care vorbește într-un anume fel, se comportă într-un mod unic și personal, face lucrurile în manieră proprie și se îmbracă la exterior conform standardelor proprii. Toate acestea laolaltă generează impresia publică numită imaginea brandului personal.

Cum arată o imagine de brand personal bună?

Mai ales în era social media, o imagine de brand personal bună este una autentică, pozitivă și coerentă.

Imagine pozitivă de brand înseamnă ca prin apariția ta per-totală să îi transmiți încredere celui care te privește, și în același timp, să îl faci curios să afle mai multe despre tine. Să îi pari interesant. Să fii cineva pe care să vrea să îl cunoască mai bine.

Imagine coerentă de brand se referă la a alinia ceea ce vrei să transmiți (strategia de brand personal) cu ceea ce apare la exterior (ce văd oamenii efectiv).

Imaginea autentică înseamnă să vorbești despre tine cu bune și cu rele, să te prezinți cu bune și cu rele, fără să încerci să pari altcineva. Să vrei și să fii tu.

Să luăm exemplul unui coach de feminitate. Strategia de brand este să influențeze tot mai multe femei să iasă din energia masculină centrată pe a face și să intre în energie feminină, focusată pe a fi.

Imaginea de brand a coachului de feminitate trebuie să fie întâi de toate…feminină. Aliniată cu obiectivul de a atrage cât mai multe cliente femei într-o colaborare. Ce vor oamenii să vadă la un coach de feminitate? Cum se îngrijește ca femeie în primul rând. Un dress code adaptat subiectului feminitate. Ritualuri și rutine feminine. Un discurs feminin și un tone of voice feminin. Imagini care să sugereze feminitate. Un logo adaptat subiectului feminitate, în culori asociate cu feminitatea, cu font feminin cu rotunjimi șamd.

Observi cum în mod intenționat ceea ce vrea coachul să vândă este aliniat cu ceea ce este, face și are interior și exterior?

Acum să facem același exercițiu în condițiile în care coachul nostru de feminitate se îmbracă masculin, e veșnic în costume business sau în pantaloni, blugi, cămăși etc. Folosește un tone of voice masculin. Culorile de brand sunt specific masculine (negru, gri, albastru). Fontul este masculin, lipsit de rotunjimi. Ritualurile descrise sunt din energia lui a face etc.

Sunt acestea elemente congruente cu strategia de branding personal? Evident nu.

Este un exemplu extrem și de obicei exemplele extreme ne ajută să facem repede diferența dintre bine și rău. În același timp, e realitatea cruntă din „teren”. Mulți antreprenori nu își iau timp suficient să se auto-cunoască, să elaboreze o strategie personală dar se grăbesc cu realizarea fotografiilor de brand, a logo-ului, a sloganului și website-ului…

Nu primești a doua șansă să faci o primă impresie bună

Cunoști expresia „Nu primești a doua șansă să faci o primă impresie bună”, nu-i așa?

Dacă avem în vedere că oamenii îi percep pe alții înainte să apuce să deschidă gura, imaginea brandului personal joacă un rol-cheie pentru succes.

Iar succesul înseamnă să le câștigi oamenilor încrederea. Așa cum spuneam și în acest articol, oamenii vor lucra cu tine și te vor plăti oricât dacă simt că pot avea încredere în tine.

Primul pas spre obținerea încrederii lor este să le faci o bună impresie vizuală, verbală și non-verbală.

Fiindcă până să apuce să înțeleagă ce ai de oferit și câtă valoare aduci, oamenii te judecă după apariție. Judecata se întâmplă aproape instantaneu, în câteva secunde. Cea mai rapidă   percepție se formează în 13 milisecunde. În medie, percepția apare în 50-60 de secunde de la expunere. Oricât de incorect ar suna, știi că este adevărat. Cum știi? Fiindcă și tu o faci cu alți profesioniști. Cu toții o facem: decidem în doar câteva secunde dacă vom da o șansă unui profesionist sau nu.

Gândește-te…

  • Ai lucra cu un fitness trainer care cântărește 150 kg?
  • Ai avea încredere într-un medic nutriționist care cântărește 200 kg?
  • Ai apela un expert în frumusețe care arată neîngrijit?
  • Ai angaja un life coach care să îi ajute să își îmbunătățească viața, dacă acesta pare dezorganizat, neîngrijit și inconsecvent?
  • Ai plăti un hair stylist cu părul ars?

Cum să îți construiești imaginea de brand personal

Imaginea de brand personal este compusă din identitatea vizuală + comunicarea verbală + comunicarea non-verbală.

În mediul online, imaginea este formată din identitatea vizuală, ceea ce transmiți verbal și ceea ce transmiți non-verbal. De asemenea, imaginea online e formată și de ce postează alții cu și despre tine ( de exemplu mass media) și ce se spune despre tine.

  1. Identitatea vizuală se referă la partea recognoscibilă cu ochiul:

De asemenea se referă și la:

  • Trăsăturile tale fizice
  • Stylingul personal (cum te îmbraci, coafură, machiaj etc.)
  • Echipamentele cu care ești asociat (aparatul foto pentru fotografi; trusa de machiaj pentru make up artiști; aparatele de fitness pentru trainer etc.)
  • Dispozitivul, produsul, metoda, modelul, cartea, podcastul tău etc.

Realizarea acestor elemente ocupă mult timp, spațiu și bani antreprenorilor în mod eronat. Așa cum am arătat, prezența vizuală este importantă, dar nu e totul. Ea nu este egală cu imaginea de brand. Mai sunt două elemente deosebit de importante care creează imaginea publică a unui profesionist.

  1. Comunicarea verbală este egală cu ceea ce spui. E vorba de a transmite în cuvinte povestea ta inspirațională de brand.

Roluri importante în comunicarea verbală îl au cei 3 piloni de conținut și cuvintele specifice de brand cu care vrei să fii asociat.

Tot aici este vorba și despre tone of voice, adică modalitatea ta unică de a pronunța cuvintele, felul în care frazezi și accentuezi cuvintele, plus sentimentul genera pe care îl transmiți cu vocea și vorbele tale.

Există tone of voice pițigăiat, gros, ascuțit, gutural, teatral, radiofonic etc.

Există și tone of voice business la fel cum există tone of voice prietenos, amuzant, relaxat, serios, sobru, cald etc.

  1. Comunicarea non-verbală se referă la cum spui ceva. Limbajul corpului joacă un rol important în conturarea imaginii de brand. De ce? Pentru că percepția oamenilor se formează mai ales în baza a ceea ce arăți, nu ce spui. Conform studiilor, în procesul comunicării 55% contează limbajul corpului, 38% este tonul vocii și doar 7% sunt cuvintele efective.

Fii conștient că brandul tău comunică oricum, comunică și când tace.

Mulți antreprenori se concentrează pe punctele 1 și 2 în dezvoltarea imaginii de brand personal și ignoră importanța comunicării non-verbale.

Să luăm un exemplu concret: un om de știință foarte bine pregătit care apare la televizor și tremură de emoție în timp ce transpiră abundent va crea o imagine mai degrabă negativă decât pozitivă. Oamenii își vor aminti nesiguranța acestuia, nu și conținutul informațional valoros transmis.

Comunicarea non-verbală se învață și se exersează încontinuu. Este un proces de rafinare a brandului personal care ar fi bine să nu se termine niciodată. Mereu apar noi contexte în care comunicarea non-verbală ne este solicitată și trebuie să fim pregătiți să apărem. Produsul „Reels” pe Instagram e un exemplu de comunicare nonverbală solicitantă. Cere-i unui profesionist să exprime fără cuvinte ceea ce are de exprimat, să o facă în 30-40 de secunde maxim, să fie în manieră creativă pe niște melodii trendy… și vezi cât de dificil i se va părea. Aproape imposibil.

Exemple de exerciții de exersare a comunicării non-verbale sunt ascultarea, privirea interlocutorului în ochi, păstrarea poziției deschise a corpului, folosirea unei ancore etc.

Este important de reținut că în ceea ce privește comunicarea brandului personal, există o tendință de polarizare: antreprenorii fie arătă, fie spun. Este bine să existe un echilibru între cele două și o abordare de tipul „și”. Să și arăți, să și spui!

Nu poți fi de toate pentru toți

Construcția brandului personal nu este întâmplare, nici joc de noroc. Este strategie.

Fiecare profesionist care lucrează conștient la brandul propriu face eforturi de a crea și influența percepția publică asupra sa, prin poziționarea ca autoritate în industrie, creșterea credibilității și diferențierea față de competiție, pentru a avansa în carieră, a-și crește cercul de influență, a avea impact mare și a genera profit în cele din urmă.

Este bine să ai o imagine publică îngrijită și congruentă cu ceea ce vrei să obții permanent, dar fii conștient că nu toată lumea te va percepe la fel. Ai nevoie să fii perceput în aliniere cu eforturile tale de către clienții ideali.

Pe scurt, dacă vinzi fitness, ai nevoie să fii perceput ca un fitness trainer, cu tot ce ține de un fitness trainer. Dacă vinzi tratamente de îngrijire, ai nevoie să ai un ten îngrijit. Dacă vinzi consultanță de business, ai nevoie să arăți ca un consultant de business și să te comporți ca un antreprenor care beneficiază de consultanță de business!

Imaginea construită proactiv versus reactiv

Mai sus am descris cele 3 elemente cu care îți construiești imaginea de brand personal (identitatea vizuală, comunicarea verbal și comunicarea non-verbală). Puse laolaltă, elementele vor determina strategia ta proactivă (inițiată de tine) de creionare a imaginii publice. Tu ești la volanul autovehiculului numit „imaginea ta”. Cât timp ești autentic și faci lucrurile strategic, vei obține imaginea dorită.

Dar oamenii au și reacții la ceea ce faci, spui, livrezi etc. Ce faci în situația în care ești pe locul pasagerului și altcineva conduce? Ca de exemplu, când scrie presa despre tine. Sau ești disecat pe forumurile publice. Te afli într-o situație reactivă mai greu de controlat. Este bine să fii conștient că imaginea brandului personal se construiește proactiv, dar și reactiv. Odată ce apari public, așteaptă-te ca oamenii să comenteze despre tine.

Brandurile personale vor comentarii pozitive. Este normal…cine ar vrea să se expună ca să primească negativitate? Dar de frică să nu obțină negativitate, contraziceri sau să facă rost de „hateri”, majoritatea covârșitoare a antreprenorilor alege să tacă și să nu apară proactiv.

Oamenii vor vorbi oricum despre tine, și dacă apari și dacă nu.

Ce poți face? Comunică autentic despre tine, lasă-te descoperit așa cum ești. Autenticitatea ține deoparte critica. Iar dacă te lovești de criticism online, gândește-te bine: comentariile respective sunt despre tine sau despre cel care le scrie?

Așadar nu lăsa negativitatea unor oameni să afecteze dorința ta de contribuție prin brandul personal.

Întrebări frecvente

Imaginea de brand personal este impresia sau percepția unor oameni, denumiți public-țintă, asupra ta ca profesionist. Percepția reprezintă un cumul dinamic de asocieri pe care clienții le fac în baza interacțiunilor cu tine.

O impresie pozitivă, congruentă, autentică și aliniată 100% cu cine ești în viața reală.

Se referă la modul în care un profesionist este perceput pe Internet și îndeosebi pe rețelele sociale.

În principiu, imaginea este alcătuită din 3 elemente: identitatea vizuală, comunicarea verbală și comunicarea non-verbală. Dintre aceste 3 elemente, comunicarea non-verbală joacă rolul cel mai important, conform studiilor de psihologie.

 

Shine On,
Manu

 

Fotografii de pe Unsplash.com.