Ce sunt cei 3 piloni de conținut ai brandului personal

Deci…ai hotărât să iei în serios construcția brandului personal. Felicitări! E momentul să înțelegi ce înseamnă conținutul de brand personal și cum te poate ajuta să devii un brand personal puternic.

Cuprins

Ce este conținutul de brand personal

Cuvântul „conținut” provine din sintagma „conținut de marketing” și se referă la bucăți de informație pe care un anumit brand personal le creează și postează online pentru a atrage clienții ideali fără a promova explicit brandul. Intenția este de a stimula interesul pentru produsele/serviciile/programele brandului personal.

Cele mai populare forme de conținut de marketing  sunt postările pe social media și blog posturile. Alte forme populare sunt videoclipuri, infografice, studiile de caz, ebookuri, conținut generat de utilizatori („user generated content”) testimoniale sau checklisturi.

Postările pe social media sunt o formă eficientă de a posta conținut de brand în format scurt. Blogul este cea mai răspândită formă de publicare de conținut în format lung pentru brandurile personale.

În brand personal, tu ești brandul, compania și produsul. Cât timp apari online ca să te promovezi, tot ceea ce postezi este o formă de conținut de marketing personal online.

Conținutul și Portretul Clientului Ideal

Partea cea mai importantă e conștientizarea că nu creezi conținut pentru tine, ci pentru clientul ideal. Înainte să stabilești ce conținut vei crea, ar fi bine să ai foarte clar în minte avatarul de client. Cu cine va vorbi exact conținutul tău? Pentru cine va fi cu adevărat valoros?

Mulți profesioniști fac greșeala de a începe să creeze conținut fără să aibă măcar o idee vagă cine le este client ideal. Așa ia naștere haosul. Haosul destabilizează, te face să îți pierzi încrederea și te obosește. Ca să reușești, ai nevoie de focus.

Beneficiile conținutului de brand personal

Conținutul pe care îl creezi e o cale sigură spre un brand personal de succes. Înseamnă să postezi perseverent și valoros despre aceleași subiecte predilecte („focusate”) o perioadă de timp de minim 6 luni. Subiectele alese sunt cele care te pasionează cel mai mult din munca ta și la care te pricepi cel mai bine

Când scrii des despre același lucru o perioadă lungă de timp, începi să fii identificat cu acel subiect. Odată ce ești identificat cu un subiect, se creează în jurul tău haloul de expert în domeniul respectiv.

Cunoști zicala „repetiția este mama învățăturii?” Cam așa e și cu scrierea, planificarea și postarea de conținut predilect de brand personal.

De ce e nevoie de conținut focusat? Pentru că vrei să devii un expert în ochii celorlalți, iar expert devii când cunoști foarte bine un domeniu. Nu poți aștepta să devii expert cât timp vorbești de toate pentru toți.

Ideea e că dacă scrii des despre aceleași subiecte, oamenii te vor ține minte. Prima dată când vor avea nevoie de cineva care oferă ce oferi tu, vor apela la tine.

Pentru că scrii despre lucruri care te pasionează, citești despre asta încontinuu și cercetezi, devii tot mai bogat în informație pe subiectele predilecte. Când deții multă informație, ai permanent despre ce scrie, nu-i așa? Adică nu riști să rămâi în pană de idei.

La un moment dat, după ce citești mult despre un subiect și îl stăpânești, îți formezi o opinie proprie despre el. Așa apare varianta ta unică a unui lucru despre care au mai scris o mie de oameni.

Cu timpul, cei ce te citesc fiindcă sunt atrași de expertiza ta, ajung să te cunoască. Și când te cunosc, au încredere în tine. Așadar conținutul de brand personal e benefic pentru că le dă oamenilor încredere în tine. Când au încredere că ești specialistul care îi poate ajuta, te percep ca fiind valoros și plătesc oricât ca să lucreze cu tine.

Conținutul creat de tine te ajută să îți construiești o reputație solidă de profesionist. În societatea fast-forward actuală în care apar falși experți în fiecare zi, conținutul acționează ca polița ta de asigurare profesională pe termen lung. Cu cât e mai mult conținut valoros publicat, cu atât  îți consolidezi poziția de expert și lași în urmă competiția.

Conținutul de brand personal trece testul timpului. E greu să te apuci, e dificil să te menții în jocul publicării pe termen lung, dar odată ce o faci, conținutul lucrează pentru tine. Pe termen mediu și lung, te ajută să vinzi.

Cum te ajută conținutul de brand să vinzi mai exact?

Informația pe care o plasezi online cu bună știință și scop de a atrage potențiali clienți ideali funcționează ca un magnet pentru brandul tău. Când postezi conținut valoros pe termen mediu și lung, oamenii sunt atrași de el.

Ești top-of-mind pentru consumatorii de conținut. Ești primul profesionist la care se gândesc când au o problema pe care cineva cu profilul tău o poate rezolva. Le ești familiar, fiindcă deja știu cine ești din conținutul tău, îți cunosc tone-of-voice-ul, știu cum gândești și mai ales, îți cunosc expertiza.

Încălzirea vânzării prin conținut se numește inbound marketing. Este forma de marketing care convertește pe termen mediu și lung (nu neapărat imediat, însă nu e o regulă generală), deci necesită un efort sustenabil din partea profesionistului.

Ce face bine inbound marketingul? Creează o relație puternică între brand și cititor, pe care marketingul outbound (prin reclame plătite) nu o poate asigura. În special în pandemie, pe timp de criză, în perioade dificile când reclamele se opresc, brandul personal poate supraviețui și înflori tocmai datorită conținutului valoros creat și postat consecvent.

Cele două probleme majore legate de conținut

Am observat (și trăit din experiență proprie) două provocări majore când vine vorba de conținutul de brand personal:

  1. Tot ce vreau eu să scriu deja s-a scris.

În spatele acestei afirmații stă credința limitativă „nu merit să am succes” sau „nu am cum să fiu eu acela”. Așa arată lipsa de încredere în forțele proprii. Un astfel de mod de gândire fixă te blochează să nu îți poți identifica unicitatea.

  1. Nu e nimeni interesat de varianta mea.

În această situație în spate stă credința limitativă „nu mai este loc pentru mine” pe piață. E tot o formă de expresie a propriei neîncrederi și un stil de gândire fix. Ai nevoie de flexibilitate pentru a construi brandul personal. Când crezi că nu mai este loc de tine pe piață te înfrânezi singur să mai acționezi și să îți faci loc pe piață (cum fac toți ceilalți în jurul tău!)

De ce e nevie de mai mulți piloni de conținut, nu ajunge unul singur?

  • Pentru că riști să repeți aceleași idei și să plictisești
  • Fiindcă la un moment dat vei rămâne fără idei, industriile nu inovează atât de rapid încât să ai ce scrie noi în fiecare zi…
  • Pentru că a scrie despre același lucru în fiecare zi va arăta ca un proces continuu de vânzare. Oamenii nu vor să le vinzi nimic, e enervant. Oamenii vor să îi educi
  • Fiindcă ești multe lucruri, știi multe și ai mai mult de un subiect preferat

Cum identifici pilonii de conținut în brand personal

Dispersia atenției creează haos. Să vrei să vorbești despre 20 de subiecte din munca ta creează haos. Niciun brand, indiferent de mărime, nu postează conținut în mai mult de 3-5 direcții.

Așadar un standard în crearea de conținut sunt 3 piloni principali. Asta nu înseamnă că tu nu ești valoros și că nu ai capacitatea de a vorbi despre o mie de lucruri. Dar a vorbi despre multe lucruri este tocmai inversul ideii de marketing si branding.

Îți amintești când ai învățat să mergi pe bicicletă, că ai avut două roți și altele ajutătoare? Toate roțile te ajutau să faci același lucru: să mergi cu bicicleta în siguranță pe drum.

Pilonul principal de conținut al unui brand personal e ca roțile mari cu care este echipată fiecare bicicletă. Pilonii doi și trei sunt roțile ajutătoare. Împreună ele pun în mișcare brandul personal.

Brand personal înseamnă să fii cunoscut ca expert pentru ceva concret, ceva ce știi să faci cel mai bine. Nimeni nu ar trebui să vrea să fie cunoscut pentru „orice”. Așa arată falimentul.

În stabilirea pilonilor de conținut, te ajută să te întrebi: Care este acel ceva pentru care vrei să fii cunoscut?

Răspunsul este principalul tău pilon de conținut. Despre el vei scrie cel mai mult.

Pilonul principal de conținut de obicei este cel în care ai cele mai multe cursuri, acreditări, dovezi științifice și practice. De obicei ai și cei mai mulți clienți din acest pilon. Dacă ești un coach pasionat de dezvoltare personală, pilonul tău principal de conținut va fi dezvoltarea personală.

Cel de-al doilea pilon trebuie să fie congruent cu primul, dar nu identic. Dacă este identic, riști să plictisești prin repetiție și să fii confundat cu un vânzător. Ce anume mai faci, congruent cu primul pilon? Gândește-te la ceva care să te ajute să vinzi primul pilon (produse, servicii sau programe) fără să repeți și fără să sune ca nuca în perete?

Pentru coachul din exemplul de mai sus, cel de-al doilea pilon poate fi chiar subiectul coaching.

Cel de-al treilea trebuie să vină în completarea primilor doi, fără să spună același lucru.

Care ar putea fi pilonul 3 al coachului de dezvoltare personală? Iată câteva posibilități:

  • Antreprenoriat (dacă este antreprenor)
  • Self leadership
  • Business
  • Carieră
  • Liefe Design
  • Time Management
  • Self-Care
  • Minfulness
  • Yoga
  • Meditație etc.
  • Viață împlinită
  • Sănătate
  • Bani etc.

Iată idei de piloni de conținut pentru un specialist în finanțe personale:

  • Finanțe
  • Investiții
  • Antreprenoriat
  • Mindest
  • Viață de familie

Ce au în comun pilonii de conținut

Cei trei piloni sunt subiecte pe care le cunoști/experimentezi bine. Poți vorbi pe aceste subiecte 10 ani de acum înainte fără să te plictisești sau să repeți idei. Trebuie să fie relevanți unul pentru celălalt. Îi poți prezenta cu ușurință pe canalele de social media și online. Sunt subiecte de interes actual. Să fie congruenți, toți 3 să ducă în același loc: atragerea clientului ideal. Când îți imaginezi că vei vorbi despre cei 3 piloni, să nu îți fie rușine, jenă, teamă, ci mai degrabă să simți creativitate, confort, siguranță.

Cum îți dai seama care sunt pilonii tăi de conținut

99% deja ai minim 3 piloni de conținut, dar dacă este prima dată când faci acest exercițiu e posibil să îi identifici mai greu. Dacă problema persistă de ceva vreme, poate e momentul să apelezi la un specialist. Cu asta te pot ajuta ca strateg de branduri personale.

Începe de la cea mai simplă întrebare: care sunt cele 3 subiecte legate de munca ta care te pasionează cel mai mult? Notează oricâte idei ai. Dacă sunt mai mult de 3, fă un top al importanței lor. Primele 3 lucruri pe care le scrii sunt pilonii tăi de conținut.

Focusul contează

Cunosc sute de profesioniști care au promis că vor crea conținut valoros și doar câteva zeci care au și făcut-o. Crearea de conținut focusat necesită timp. La început un blog post îți poate lua și câteva zile. Pe măsură ce vei practica, vei observa că devii tot mai bun și creezi conținut cu ușurință.

Crearea de conținut e ca antrenarea mușchilor. Devin mai puternici dacă practici zi de zi.

Când îți ia o săptămână să scrii un blog post, ajungi să faci orice să ocolești subiectul. Deși ai o mulțime de lucruri interesante de spus, în cele din urmă nu faci nimic.

„Lipsa direcției este problema, nu lipsa timpului.” – Zig Zaglar.

Întrebări și răspunsuri

Conținutul de brand personal se referă la bucăți de informație pe care un brand personal de profesionist le creează și postează online pentru a atrage clienții ideali fără a promova explicit brandul. Intenția este de a stimula interesul pentru produsele/serviciile/programele brandului.

Cei 3 piloni reprezintă direcții clare de comunicare online congruente, relevante și valoroase pentru clientul ideal.

Un profesionist își poate stabili cei 3 piloni de brand personal pornind de la întrebarea Pentru ce vreau să fiu cunoscut pe piață?

Conținutul de brand e deosebit de important pentru a stabili o relație puternică, de lungă durată și autentică, între brand personal și audiență. Publicarea constantă de conținut valoros reprezintă cea mai eficientă cale de a crea un halou de expert.

 

Shine On,
Manu

 

Foto de pe Unsplash.com.