Cum se desfășoară o ședință de coaching în 2019. Cum te pot ajuta eu în calitate de coach

manuela ciugudean,cum se desfasoara o sedinta de coaching,coaching, life coaching

Îți amintești discuțiile cu prietena ta / prietenul tău din copilărie? Când i-ai povestit cât de mult te-a afectat nota de la geografie pe tine, care știai pe de rost toate capitalele lumii, visând ca într-o zi să ajungi acolo. Îți amintești cum stăteați față în față, ea/el te lăsa să spui tot, după care îți ridica bărbia, te îmbrățișa și rostea la fel ca un om mare “Nu-ți dai seama cât de puternic ești decât atunci când trebuie să arăți asta!”. Atât de eliberat de simțeai, ca și cum tot norul de tristețe deasupra ta dispărea subit.

Ceea ce făcea prietena ta/prietenul tău era să te însoțească în drumul tău de conștientizare a unei situații, a drumului propriei tale deveniri. Ceea ce se întâmpla atunci, fără să realizați, era asemănător cu ceea ce se desfășoară în prezent în cadrul unei ședințe de coaching.

Pentru că întâlnirea cu un coach îți oferă acel dialog neutru care te ajută să devii conștient de interferențele din calea potențialului tău. Este o conversație în care coach-ul îți pune întrebări menite să genereze revelații în interiorul tău.

Pentru a înțelege exact procesul, imaginează-ți că un coach pune în fața coachee-ului (a ta) o oglindă pentru a-l ajuta să se confrunte cu propriile limite și a-l face conștient de resurse interioare pe care nici nu știa că le are.

Ședința de coaching, o rachetă care știe nu doar ținta, ci și traseul

Am devenit coach pentru că la rândul meu, am urmat ședințe de coaching câțiva ani. Conversațiile pe care le-am avut mi-au schimbat existența, m-au ajutat să-mi descopăr valorile personale și să-mi formulez clar misiunea în viață. Acolo am aflat despre mine că am darul de a deschide calea către autocunoaștere celui din fața mea. Așa am înțeles comoara care exista în interiorul meu așteptând să fie descoperită și cum pot ajuta pe altcineva să-și descopere propria comoară.

În primul rând, aș vrea să înțelegi că ședința de coaching nu este ceva gata făcut, ca un ghid cu pași de urmat, ea vine din propriile tale acțiuni. Eu am privilegiul de a te însoți pe drumul propriei deveniri, știind permanent că drumul acela nu îmi aparține și că rolul meu nu este să-ți fiu ghid, ci însoțitor. Practic, te voi ajuta să devii un lider mai bun, un specialist mai bun în domeniul în care lucrezi deja, nu oferindu-ți instrucțiuni din domeniul tău de activitate, ci doar punându-ți întrebări. Urmez o metodă în 11 pași, acreditată și recunoscută la nivel internațional, de International Coach Federation. Întrebări pe care singur nu ți le poți adresa, pentru că ești blocat în limite ce vin din prejudecăți, rutină, ego sau frici. În coaching înveți să-ți lași ego-ul deoparte și să permiți omului din fața ta să-și descopere propria măreție. Viața însăși înseamnă până la urmă depășirea limitelor pentru a deveni mai bun, mai mulțumit de ceea ce faci, mai împlinit, nu-i așa? 

Vreau de asemenea să înțelegi că ședința de coaching nu înseamnă terapie. Rolul întâlnirilor noastre nu este să te facă să te întorci în copilărie, să retrăiești traumele de atunci, nu au scopul de a găsi cauzele problemelor tale, ci de a te ajuta să conștientizezi ceea ce faci în prezent. Ședința de coaching te ajută să-ți descoperi potențialul și cum să faci să-l atingi, autodepășindu-te, prin propriile tale forțe.

Un exemplu extraordinar de depășire a limitelor este saltul lui Felix Baumgartner, austriacul care în 2012 a devenit primul om care a sărit din stratosferă și a depășit viteza sunetului fără ajutorul vreunui vehicul. A stat singur în capsula care l-a dus la înălțimea de 39.000 de metri și a depășit viteza sunetului în timpul căderii libere: 1342,8 km/h. Această călătorie de scurtă durată face parte din călătoria sa de lungă durată numită viață, în care a învățat una din cele mai importante lecții: Trebuie să-ți dorești să fii puternic, altfel nu vei ajunge niciodată așa!

Cum știi că ai nevoie de o ședință de coaching?

Normal, nu trebuie ca tu să sari din stratosferă pentru a-ți depăși limitele, însă în cadrul unei ședințe de coaching vei afla cum să te autodepășești, pentru a face față provocărilor și pentru a ști cum să te poziționezi în anumite situații pentru a găsi cele mai bune soluții. Ceea ce m-a motivat pe mine să merg mai departe când simțeam că e prea greu a fost să-mi găsesc curajul când îmi era teamă. Și în cadrul ședințelor de coaching am aflat că singura condiție pentru ca o persoană să poată beneficia de transformarea extraordinară pe care conștientizarea o aduce este să vrea.

Așadar, cum știi că ai nevoie de o ședință de coaching? Simplu de tot, uită-te dacă te regăsești în situațiile de mai jos:

  • Ești la începutul carierei, ești speriat, nu știi ce ți se potrivește;
  • Îți dorești să obții un lucru (personal sau profesional), dar nu știi cum;
  • Ai ajuns într-un punct profesional în care te simți plafonat și nu îți găsești motivația și bucuria de a merge mai departe;
  • Ai o problemă la serviciu sau în relația de cuplu și pur și simplu nu îi găsești soluția;
  • Trebuie să iei o decizie importantă și ești prins în gânduri subiective;
  • Vrei să-ți dezvolți o afacere pe cont propriu și ai nevoie de o părere neutră;
  • Ai o echipă la care ții și vrei să-i ajuți pe membrii ei să-și depășească limitele.

Acestea sunt câteva dintre situațiile în care prin ședințe de coaching ajungem împreună să-ți descoperim potențialul. Pentru că vei ajunge să schimbi lucrurile din jurul tău atunci când devii pe deplin conștient de ceea ce îți dorești.

Un proces de coaching este atât de special, încât poate fi descris ca o poveste cu happy end. Misiunea aceasta m-a însoțit când am decis să plec în antreprenoriat pe cont propriu, m-a ajutat să stabilesc ce fel de ajutor vreau să ofer clienților mei și ce fel de relație vreau să am cu oamenii cu care lucrez. Coaching-ul în 2019 a trecut de multă vreme granița formalului și a ajuns să ajute în modurile cele mai suprinzătoare, în sesiuni de coaching individual, în workshop-uri interactive, în lucru cu echipe din corporații, în conversații la o cafea.

Dacă nu îți place cuvântul coach, poți să-mi spui că sunt antrenorul, sfătuitorul sau vânătorul lucrurilor bune pe care tu le faci, la care te pricepi foarte bine și care așteaptă pe cineva să le scoată la lumină și mai ales cineva care nu întârzie să i le sublinieze.

Ce spui, vrei să ne cunoaștem ca să te ajut să te cunoști?

Să fim bine!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *