Ce se întâmplă cu cariera ta după concediul de maternitate

ghid,mama lucreaza de acasa,cariera, concediul de maternitate

Ai devenit mamă? Felicitări! Înainte să naști, aveai o carieră solidă, te aflai în plină ascensiune profesională, te simțeai parte din coversații importante la muncă? Ai născut, ai optat pentru unu sau doi ani de concediu de maternitate și e timpul să te întorci la serviciu. Am trecut și eu prin asta. Aleg să scriu despre experiența mea, în speranța că îți va fi de folos.

Am indentificat trei tipuri de situații în care te poți afla.

  1. Te întorci la vechiul job
  2. Începi un proiect de antreprenoriat
  3. Schimbi poziția sau locul de muncă

În primele 6 luni de la naștere, e indicat și corect să nu te preocupe cariera, ci să te concentrezi pe copil și statutul de mamă. E o perioadă solicitantă, de adaptare și învățare, în care ca mame dormim puțin și ne scade considerabil nivelul de energie.

Dacă plănuiești să rămâi în concediul de maternitate un an, după primele 6 luni ar trebui să începi să te preocupi de reîntoarcerea la muncă, indiferent în care dintre cele 3 situații de mai sus te afli. Dacă optezi pentru concediul de doi ani, atunci e indicat să reiei activ subiectul „job” după primul an.

E bine să îți iei cât timp consideri că e necesar (din cei doi ani de Concediu Creștere Copil- CCC) alături de copilul tău, fără să te simți vinovată că lași cariera în urmă. Față de mamele noastre, noi ne dorim mai mult timp cu copiii. E consecința naturală a faptului că investim în ei conștient și suntem generația care iubește cu adevărat parentingul. La fel am făcut și eu.

Dar nu uita să te preocupi și de cariera ta.

Sunt două tipuri de factori care influențează ceea ce se întâmplă cu mamele din punct de vedere profesional

  • Interni: relaționați sau nu cu hormonii, conduc la schimbarea sistemului de valori al mamei și automat, a priorităților. Din acest punct de vedere, maternitatea poate fi privită ca un amplu proces de dezvoltare personală. Faptul că avem un copil ne ajută efectiv să aflăm cine suntem cu adevărat și ce dorim să facem cu viețile noastre. În cazul meu, maternitatea a jucat și joacă un rol decisiv în cine sunt, fac și simt la treizeci și ceva de ani, atât profesional, cât și personal. Odată ce am devenit mamă, am lăsat în urmă cariera solidă în marketing în mediul corporate, și am devenit antreprenor. Ca să am timp cu copilul meu!
  • Externi: vorbim aici de o varietate de factori previzibili sau nu, care ne pot influența cariera fără să fim implicate, de la schimbări socio-economice, la modificări în organigramă, alterări ale echipei de management, dizolvarea echipei, alocare difertă de bugete și resurse etc.

Cât timp aveai pentru tine, ca femeie activă, înainte să naști?…Înainte de a evalua fiecare situație în care te poți afla precizez că noi, mamele, avem în medie maxim o jumătate de oră pe zi timp pentru noi. O arată un studiu internațional recent. 

Pare mult dacă te gândești că ai jumătate de oră pe zi, timp de aproape doi ani, să decizi ce faci cu cariera ta mai departe. Dar așa cum scriam mai sus, probabil că în primele 6 luni nu te vei putea ocupa de tine profesional vorbind. Din 24 de luni „acasă”, scădem 6. Rămânem cu 18, adică fix un an și jumătate. Ultimele 6 luni înainte de întoarcerea la lucru deja devin presante, crede-mă. Am simțit-o pe pielea mea. Presiunea întoarcerii, faptul că probabil veți da copilul la creșă sau grădiniță în acest răstimp, adaptarea va dura, fie vei avea de găsit o bonă etc. Ultimele 6 luni vei fi cu gândul la job și la sistemul de suport. Din cele 18 luni scădem 6 spre final și rămânem cu fix 12 luni, perioadă în care să te preocupi de tine profesional. Un an. Jumătate de oră pe zi, timp de un an, îți este dedicată ție sub toate aspectele vieții, nu doar din perspectiva carierei. 99% abia vei putea să faci duș în cele 30 de minute! Ți-o spun ca mamă. Tot din proprie experiență îți spun că vei avea tendința să te pui pe ultimul loc în aceste 12 luni. Iar jumătatea de oră zilnică, timpul acesta „pentru tine”, va fi consumat tot făcând lucruri pentru alții: copilul, soțul, familia etc.

Timpul trece foarte repede, mai ales cu un copil mic, în continuă evoluție. Cele 12 luni „ale tale” vor zbura fără să simți că evoluezi, dacă nu te concentrezi și pe tine și cariera ta.

Luna a 24-a de concediu de creștere copil este, practic, a tatălui.

Iată ce se poate întâmpla după cele 23 de luni de concediu, profesional vorbind

  1. Te întorci la vechiul job

Este cea mai sigură și previzibilă dintre situații și presupune să îți reiei activitatea pe care o desfășurai înainte de naștere.

Consideri că la birou nu se schimbă nimic, dar nu uita că se schimbă totul acasă. Și te schimbi tu. E foarte probabil să ai probleme cu organizarea timpului și să suferi de nivel scăzut de energie. Se poate întâmpla să ajungi sa găsești dificil de realizat task-uri care înainte ți se păreau simple. Sau pur și simplu să nu mai dorești să faci anumite lucruri din trecutul tău profesional.

99% vei avea nevoie de flexibilitate atunci când cel mic se îmbolnăvește. Dacă alăptezi, nu vei mai putea petrece ore peste program sau pleca în deplasări.

Și iată cum, deși în teorie te întorci la vechiul job, aproape totul va fi nou pentru tine.

Este bine să ai toate aceste aspecte în vedere și să te pregătești din timp pentru reîntoarcerea la muncă.

Ce alternative ai

  • Stabilește-ți clar sistemul de suport. Cine, ce face acasă?
  • Fii pregătită să determini limite personale și profesionale clare, încă de la început. Respectiv să ai o conversație cu managerul tău despre ceea ce poți și nu poți face de acum înainte.
  • Reevaluează gradul de încărcare la muncă. Mă refer aici la „workload”, conceptul care definește cât muncim. Maternitatea este o excelentă prioadă de introspecție, în care ai timp să te gândești și la cariera ta. Faci cu adevărat ceea ce îți place? Ai vrea să faci parte din altă echipă? Să lucrezi la un nou proiect? Te-ai putea transforma în angajat home-based? Consideri că execuți task-uri ce pot fi externalizate? Poate pur și simplu nu țin de job description-ul tău și pot fi delegate, astfel încât să te concentrezi mai mult pe performanța ta.
  • Conectează-te din nou cu echipa. Dinamica actuală a echipelor de lucru e….foarte dinamică! Pot apărea modificări de structură de câteva ori într-un an. Piața actuală a muncii e guvernată de rate mari de rotație a personalului („employee turnover”), ceea ce înseamnă că și dacă te întorci la job după primul an de maternitate, sunt mari șanse să dai peste colegi noi. Sau manager(i)!
  • Perfecționează-ți agenda. Organizarea timpului este una dintre cele mai mari probleme ale mamelor și din ea derivă multe neajunsuri. Combinată cu tendința de perfecționism, poate conduce rapid la burnout. Nu aștepta să vină ziua în care te întorci la muncă pentru a fi mai organizată. Fă asta din timp, astfel încât evenimentele să nu te surprindă, ci să le controlezi tu.
  • Nu uita de tine și timpul tău liber!
  1. Începi un proiect de antreprenoriat

Multe mame își găsesc alter-ego-ul creativ după naștere. Majoritatea, inclusiv eu, avem idei antreprenoriale legate de maternitate și creșterea copilului.

Ieșirea din mindsetul de angajat și intrarea în cel de antreprenor, cu un copil mic acasă, mi se pare cel mai greu dintre cele 3 scenarii de mai sus. Scriu din proprie experiență. Eu am pornit afacerea mea, Pinguinii, când Andi abia împlinise un an și jumătate.

Se spune că nu e bine să faci schimbări cu elemente necunoscute. Iar maternitatea e o mare necunoscută și cu adevărat cel mai greu job din lume.

Așadar, acasă, în plan personal, ai un „job nou” – acela de mamă. Dorești și o schimbare profesională majoră. Te invit să te gândești serios la ceea ce vrei să faci, nu pentru a te descuraja, ci pentru a te ajuta să te protejezi.

Antreprenoriatul este frumos, dar greu. Proiectul tău, oricare ar fi, te va necesita precum copilul de acasă. Ai în vedere așadar că vei avea doi copii în viața ta. Ești pregătită?

Iată ce poți face

  • Ideal, lucrezi la planul tău antreprenorial cel puțin un an înainte de a-l porni. 6 luni nu sunt de ajuns să începi un business sustenabil.
  • Lucrează cu specialiști pentru a evalua investiția financiară. Începe să economisești din timp, cu cel puțin 6-9 luni înainte. Orice vei decide să faci, va fi nevoie de promovare, iar asta costă. Majoritatea clientelor mele vin cu idei antreprenoriale în coaching sau branding personal cât timp se află în CIC, o perioadă în care venitul scade. Cum se combină un venit redus (substanțial în multe cazuri) cu necesitatea unei investiții rapide?
  • Hormonii maternității ne fac uneori să vedem oportunități acolo unde nu sunt (să vorbim despre mamele care, la momentul când trebuie să își ducă copilul la creșă/grădiniță, vor să își deschidă creșă, grădiniță sau after school?! Nicio grijă, m-am numărat și eu printre ele!) Te sfătuiesc să te întrebi sincer dacă proiectul ți se potrivește, dacă e aliniat cu expertiza, valorile, pasiunile, interesele tale. Simți că îl poți face? etc.
  • Sistemul de suport de acasă e importantisim și în acest scenariu. Cine, ce va face acasă?
  • Ai în vedere că un copil mic se îmbolnăvește des. Ești mamă, va trebui să stai cu el și să lași proiectul de antreprenoriat în plan secund. Cât timp tu stai acasă și nu poți munci, ce se întâmplă cu afacerea ta? Dar când trebuie să alăptezi?
  • Stabilirea agendei și buna organizare a timpului sunt necesare, la fel ca în scenariul #1. Bucuria e că nu vei mai avea șefi. Dar răspunderea va fi mult mai mare.
  • Unde ești tu, în afara businessului? Cum te relaxezi, ce faci pentru tine fizic, emoțional și spiritual, ca să te împingă să reziști și să crești afacerea?
  1. Schimbi poziția sau locul de muncă

Există două sub-scenarii în această situație.

Primul, schimbi jobul fiindcă ți-o dorești tu.

Al doilea, s-a întâmplat ceva cu fostul job cât ai fost în concediu de maternitate și nu mai ai unde să te întorci. Așadar, schimbi jobul fiindcă ești obligată. Eu m-am aflat parțial în această situație, și chiar dacă am ales ce am vrut, tot mi-a fost greu.

Diferența dintre cele două sub-scenarii e că primul este o oportunitate, în timp ce al doilea poate fi o responsabilitate. Oportunitatea înseamnă că tu decizi că nu te întorci la vechiul job, cauți activ ceva nou și obții un job pe care l-ai vânat. Responsabilitatea înseamnă că pur și simplu trebuie să ai un job, ca să ai un venit și poți fi tentată să te angajezi la prima ofertă primită, doar ca să ai un loc de muncă.

Ce este de făcut?

  • Reiau ideea existenței unui sistem de suport sănătos și stabil. Cine, ce va face acasă?
  • Stabilește limite personale și profesionale sănătoase, de tipul „Pot sau nu pot face asta, fiindcă”…
  • Dă-ți timp și nu cădea în capcana „trebuie să dovedesc totul din prima!” Fiindcă riști să ajungi la burnout. O companie bună, cu oameni experimentați în management/leadership și HR știe că o mamă proaspăt întoarsă din CCC are nevoie de o perioadă de minim 3 luni de acomodare. Așadar, primul trimestru la noul loc de muncă ar trebui să fie despre cunoaștere, cercetare, observare, analiză etc. În unele companii, perioada de acomodare este de 6 luni. Eu am lucrat cu o perioadă de acomodare de un an, ce-i drept cu un manager neamț foarte experimentat. Va fi și aceasta o perioadă de creștere, nu înseamnă să dormi în front. Doar să nu arzi prea multe etape deodată, fiindcă pe moment îți poate asigura succes, dar pe termen lung conduce la epuizare. Iar tu ai de crescut acasă un copil fericit și sănătos.
  • Asigură-te că ești omul potrivit la locul potrivit. Obține o perioadă de probă corectă pentru tine. Ca și în scenariul #2, va trebui să iei decizii bazate pe elemente necunoscute: ești proaspătă mamă, într-un job nou, într-o companie nouă. Evaluează TOT.
  • Ai încredere în tine și ascultă-ți instinctul. Maternitatea este o perioadă în care ne scade stima de sine și avem tendința să ne considerăm specialiști mai puțin valoroși decât suntem cu adevărat. Toate clientele mele o fac, fără echivoc. Colegii lor, îndeosebi tineri și tinere fără familie, încep să reprezinte o amenințare (ireală de altfel) pentru ele. Nu uita că fiecare pas al carierei tale te-a adus în punctul acesta. Când ești o self-made woman, valoarea ta ești tu.
  • Nu uita de tine. Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta!

În oricare dintre cele 3 scenarii de mai sus te-ai afla, ai nevoie de încredere în tine. Ne este greu să ne oferim încredere în noi înșine, de aceea avem nevoie de un coach. Activitatea de coaching te ajută să te cunoști mai bine, să te dezvolți personal și profesional și să îți îndeplinești obiectivele propuse.

Fie că te întorci la jobul tău vechi, este bine să te pregătești din timp, pentru că „vechi” se trasformă rapid în „nou” și nu vrei să lași evenimentele să te depășească.

Dacă alegi să devii antreprenoare, coachingul te ajută să îndeplinești obiectiv după obiectiv, realistic, cu sens, în ritmul tău și în baza valorilor tale.

În cazul în care opțiunea ta este să schimbi jobul, prin coaching poți exersa interviul de angajare, învăța să ceri ceea ce ți se cuvine și te împlinește.

În plus, existența unui Brand Personal puternic este un avantaj în oricare dintre cele 3 scenarii. Un om valoros, cu un brand puternic recunoscut ca expert în domeniul său, face ca și compania pentru care lucrează să fie valoroasă.

Eu practic Branding Personal coach approach – adică lucrez cu femeile interesate să își crească vizibilitatea în piața prin brandul propriu, lăsându-le libertatea de a decide ele însele când, cum și cât o pot face. Am avantajul de a fi și eu mamă. Andi, băiețelul meu, are 3 ani. Am experimentat scenariile pe pielea mea și pot oferi insight-uri valoroase tocmai fiindcă mi-am învățat lecțiile.

Viitorul tău poate începe chiar astăzi, cu un pas mărunt. Un email la hello@manuelaciugudean.ro în cele 30 de minute pe care le ai doar pentru tine astăzi. Sunt aici să te ajut să îți faci ordine în viața personală și profesională, astfel încât să ajungi să ai ore întregi doar pentru tine în fiecare zi, să faci ceea ce îți place și să fii cine dorești!

Să fim bine!

Foto de pe Unsplash.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *