Dă-ți voie să fii cine dorești și să faci ceea ce vrei. Și vezi ce se întâmplă.
„Manu, nu pot să apar așa, oricum, în fața publicului, cu proiectul meu”, mi se spune în timpul sesiunilor de coaching sau de consiliere de brand.
„Dă-mi mai multe detalii”.
„Păi nu e perfect. Nu mă pot face de rușine. Mă văd foștii colegi, prietenii, mă vede familia. Trebuia să fie gata astă-vară, dar nu e. Fiecare lună de întârziere mă costă bani. Pot să îl anunț abia când e totul perfect.”
Zâmbesc, pentru că îmi sună tare familiar.
Perfect, perfecțiune, perfecționism sunt cuvinte „perfecte” și atât. Ca acțiuni, procese, trăsături sunt inexistente. Am crescut cu ele, sunt parte din noi, fiindcă asta am auzit în casă, în copilăria și adolescența noastră. A fi perfect e o valoare negativă impusă de ceilalți, o povară pe care o ducem din copilărie și acum, ajunși adulți și părinți la rândul nostru, ne stă în cale dezvoltării personale.
Adică nu ne permite să fim exact cine vrem și să facem ceea ce dorim.
Sâmbătă mi-a petrecut 5 ore în compania a 15 mame care doresc să își crească vizibilitatea prin branding personal. Toate workshopurile mele încep la fel. Mă prezint pe scurt, apoi fiecare participant din sală se prezintă la rândul său. E momentul când începe să curgă cu „nu pot”, „nu știu cum”, „nu am valoare”, „nu am cu ce”, „trebuie să fie perfect”, „vreau sa fiu perfectă”.
Ani la rând am crezut și eu în mitul „perfecțiunii”. Am alergat după himere. Treaba cu perfecționismul e că nu îl poți atinge niciodată. Și cu cât mai mult vrei să îl atingi, cu atât te frustrezi mai tare, te vezi într-o lumină și mai proastă, îți scade încrederea în tine. Amâni decizii importante, amâni să trăiești așa cum vrei și să fii așa cum îți place. Te ascunzi, porți măști, de teamă să nu afle ceilalți cât de imperfect ești. Nu îți asumi riscuri, rămâi în zona de confort făcând repetitiv aceleași lucruri – dar aștepți rezultate diferite! Vrei să îi mulțumești pe toți, colegi, prieteni, familie, vecini în același timp. Te zbați până la epuizare. Te vezi într-o lumină proastă, nu ți-e drag de tine, iar autocritica devine stil de viață. Și fiindcă devii tot mai obișnuit să te critici, probabil îi critici și pe ceilalți. Când vrei perfecțiune, nu treci la acțiune, dar nici nu te odihnești. Te învârți în același cerc vicios, încercând să găsești soluția.
Când de fapt, soluția e să simplă.
Alege să te concentrezi pe ceea ce vrei să fii și să faci, nu pe ceea ce nu ești sau nu poți face. Vezi jumătatea plină a paharului. Întreabă-te cum umpli și cealaltă jumătate?
Dă-ți voie să încerci și să greșești. Din greșeli învățăm mai mult decât din succese.
Dă-ți voie să fii cine vrei să fii și să faci ceea ce dorești.
Și apoi vezi ce se întâmplă când TU te dai din CALEA TA. Fiindcă între tine și idealurile tale stai doar TU. Tu. Nimeni altcineva.
Pe 16 februarie, de la 10.00-16.00, organizez un nou curs practic de branding personal, „Rise and Shine, It’s Your Time”. Până pe 8 februarie, investiția ta este 250 RON. Apoi, până pe 15 februarie, investiția este 300 RON. Lasă-mi mesaj la hello@manuelaciugudean.ro și fă primul pas către cine vrei să fii cu adevărat.
Foto de pe Unsplash.
Să fim bine!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!