Cum te ajută să spui „nu”
Era vara lui 2017. Anunțul demisiei mele, după multă vreme în corporație ca specialist în marketing și comunicare, i-a luat pe mulți prin surprindere. Majoritatea au tras concluzia că îmi voi deschide propria agenție de PR (Public Relations).
Puteam să o fac și încă pot.
Cunosc domeniul, este pasiunea și profesia mea.
Sunt ca vinul, am trecut de 35 de ani, am dobândit suficientă experiență, abia acum sunt stăpână pe meserie. Clienți ar fi, încă sunt conectată cu marile companii. Aș putea începe cu un client mic, apoi să cresc la câțiva, să angajez specialiști, să caut un sediu mai mare decât biroul meu actual de la Pinguinii, să intru într-o rețea globală. Să accept parteneriatele care mi se propun.
Dar nu o fac.
Fiindcă pentru mine acestea nu sunt oportunități. Sunt responsabilități.
Oportunitățile care nu ne fac plăcere nu sunt oportunități. Sunt responsabilități.
Momentan, interesul meu e să dau tot ce am mai bun pentru a construi branduri personale puternice în România ca freelancer. În special în lumea femeilor. E nevoie, e mare nevoie de branduri coerente, solide, frumoase – opuse vedetelor de carton, care confirmă teoria formei fără fond. Am spus „nu” oportunităților de a dezvolta o agenție de PR și a lucra cu branduri mari, oricât de atrăgătoare ar fi fost sau încă sunt ofertele.
Desigur, sunt bani în joc și aș putea câștiga mai bine.
Dar aleg să spun „nu”.
Puterea lui „nu”
Am crescut în cultura lui „da”. Considerăm „nu” un cuvânt rău (să precizez cât de tare mi se urca sângele la cap când Andi abia începuse să vorbească, și tot ceea ce spunea era NU?).
Când spunem „da”, avem impresia că începe să curgă valul de oportunități. Cu cât confimăm mai mult, cu atât credem că va fi mai bine. Și că lumea o să ne placă mai tare.
În realitate, ori de câte ori spunem „da” unui lucru, spunem „nu” tuturor celorlalte.
Rostit conștient și în contextul potrivit, „nu” ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce e cu adevărat important. Ne păstrează focusul și ne ajută să ducem lucrurile la bun sfârșit. Ca mamă, ca părinte, este esențial să îmi păstrez focusul. Sunt tentată să fac multe până la epuizare, cu un copil mic acasă. „Nu” este o armă care și mă ajută să îmi stabilesc limite sănătoase.
Aș putea porni o mică agenție de PR pe lângă tot ceea ce fac deja ca și coach, trainer, consilier de vânzări la Pinguinii. Ar însemna probabil 10-15 ore de muncă în plus pe săptămână. Spunând „da” oportunității legate de agenție, spun „nu” tuturor celorlalte idei și lucruri pe care le-aș putea face ca și coach sau trainer. De asemenea, aș spune „nu” la 10-15 ore alături de familia mea, și „nu” pentru timp liber sau activități sportive.
E greu să spunem „nu”, oricât de mult am ști că e corect.
De ce e greu să spunem „nu”?
Cunoașteți o YES-WOMAN? Sau poate un YES-MAN? Cred că avem cu toții măcar un exemplu de dat. De ce nu spun „nu” acești oameni?
- Din teama de respingere
- Din frica de a pierde trenul, oportunitatea
- Fiindcă se gândesc că aceea poate fi oportunitatea care să îi transforme în milionari.
Câți milionari yes-mani cunoașteți?
În realitate, lucrurile stau așa: ne doare mult mai mult pierderea, decât să nu existe deloc câștig. Pe scurt, dacă primesc 10 RON și apoi îmi sunt luați înapoi, mă simt mult mai rău decât dacă nu i-aș fi primit niciodată. Deși financiar ar fi totuna.
Cum recunoști o oportunitate și când știi să spui nu?
Oricât de greu ar fi, e important să poți să spui „nu”.
Iată ce poți face:
- Stabilește-ți prioritatea (una singură). Fă acel 20% care va genera 80% din rezultate.
- Apoi spune „nu” la ceea ce nu conduce la îndeplinirea priorității tale.
Când spui „nu” oportunităților care nu se potrivesc cu prioritatea pe care o stabilești, se întâmplă ceva grozav. Productivitatea ta crește foarte mult. Vezi lucrurile mai clar și îndeplinești până la final ceea ce ți-ai propus.
Ca părinți, prioritizăm familia. Spune „nu” proiectelor care presupun să conduci două ore pe zi pănâ ajungi acasă. Poți utiliza acel timp să te joci și conectezi cu copilul. Sau să faci sport, să citești, să investești în tine. Cum spune autorul Tim Ferris, cât vei spune „nu” balastului, bulk-ului, oportunităților nepotrivite din viața ta, cu atât vei deveni mai eficient (termini treaba în timpul dat) sau eficace (termini treaba mai devreme de deadline și apoi ai timp să faci ce vrei).
Nu alerga după oportunități de dragul oportunităților. Amintește-ți ce este prioritar și acționează în acea direcție.
Să fim bine!
Foto de pe Unsplash
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!