Cum devii expert în domeniul tău de activitate, cu brandul personal
Să îți construiești brandul personal înseamnă să te poziționezi conștient ca expert în domeniul tău de activitate. Indiferent că profesia ta este mai nouă sau mai veche, inedită sau 100% clasică, acest lucru este valabil pentru oricine vrea să devină brand personal.
Să fii expert înseamnă să fii cunoscut pentru opiniile tale legate de un subiect precis din profesie / industrie și să inspiri oamenii cu ceea ce crezi, spui și practici în această direcție.
În prezent există nenumărați experți care umplu săli de conferință vorbind despre munca lor, scriu cărți, bloguri sau au podcasturi de succes. Succesul lor nu este doar de natură tehnică – au apus vremurile în care să fii un bun tehnician te făcea expert.
Succesul acestor branduri personale constă într-o combinație unică de personalitate, deprinderi tehnice, practică neîncetată, pasiune pentru subiect și mai ales, dorința de a inova, de a contribui la progresul industriei și popularizarea ei în rândul societății.
Cuprins
- Ce este un expert?
- Problemele cu statutul de expert în ziua de azi
- Conflictul perfecționist – expert
- 10 soluții să devii expert
- Cum știi că ești expert?
- Cât durează să devii expert
- Întrebări frecvente
Ce este un expert?
Conform DEX, expertul este „o persoană care a dobândit prin experiență cunoștințe temeinice într-un anumit domeniu”.
„Expert” este sinonim cu „specialist” sau „cunoscător” al unui subiect precis specific unei industrii.
Cum se aplică în cazul tău? Este nevoie să fii un profesionist și să ai un domeniu clar de activitate. Evident, să iubești profesia ta, să existe pasiune pentru ceea ce faci. Să citești despre un subiect precis din industria ta, să cercetezi, să practici o anumită perioadă de timp. Să ai acreditări și certificări pe subiect.
Problemele cu statutul de expert în ziua de azi
Ca să poți deveni un brand personal este nevoie să ai o profesie. În consecință, brandul personal este marca unui profesionist. Parte din procesul conștient (sau „intențional”) de branding personal este poziționarea ca expert în industria ta.
Consider că există 5 neadevăruri în ziua de azi, legate de statutul de expert:
- Cuvântul „expert” a căpătat în ultimii ani conotații mai puțin pozitive, tocmai pentru că a fost folosit în exces și fără bază reală. Lucrez cu profesioniști care nu suportă acest cuvânt, cu atât mai puțin când se referă la ei înșiși. Înțeleg de unde provine aversiunea, dar dacă vrei brand personal, e bine să știi de la început că presupune poziționarea ca expert.
Poți înlocui cuvântul „expert” cu „specialist”, „profesionist pasionat”, „cunoscător”. Nu te crampona de modalitatea de exprimare a cine ești, dar asumă-ți procesul din spate.
- Mulți profesioniști confundă experții cu liderii motivaționali. Abilitatea cuiva de a motiva masele nu îl transformă automat în expert. Este suficientă o poveste de viață puternică pentru a umple o sală de oameni. Dar un expert face mai mult de atât. Un expert are o profesie. Și oferă perspectiva sa unică despre profesia respectivă, bazată pe ceea ce învață, cercetează, distilează, inovează, practică și obține acreditări în mod constant.
- Există și ideea preconcepută că a fi expert înseamnă că trebuie să ai un număr de zeci de mii de followers pe rețelele sociale. Acei oameni sunt influencers, nu experți.
- ..deseori statutul de expert este limitat la imaginea unui tehnician de excepție. Astăzi nu mai este suficient doar să îți faci bine meseria din biroul tău, dacă nu vorbești despre asta și nu ajuți alți oameni să trăiască mai bine.
A fi expert în ziua de azi ține și de cât de mult popularizezi profesia sau industria ta, ce aport ai la dezvoltarea și adoptarea ei de către societate. Ajută societatea să înțeleagă ce face diferit profesia ta, la ce e bună, cum ajută etc.
- Nu în ultimul rând, statutul de expert în zilele noastre se probează (și) prin publicarea de conținut online. Este greu să fii perceput ca expert în anul 2022 cât timp nu există dovezi publice online despre munca ta. Așadar ideea că poți deveni expert fără să existe un website, o platformă online, un blog, un vlog sau pur și simplu un spațiu online unde să publici conținut pe larg este ne-autentică.
Conflictul perfecționist – expert
În mod eronat, suficienți profesioniști consideră că pentru a deveni experți trebuie să fie perfecți. Să își cunoască meseria perfect. Să știe toate răspunsurile, la toate întrebările posibile despre ceea ce îi pasionează.
Nimeni nu este perfect. Nici experții.
A fi expert nu exclude învățarea și practica neîncetată, dimpotrivă. De aceea majoritatea specialiștilor pe care îi cunoști participă la convenții și conferințe și la 70 sau 80 de ani, pentru că învățarea lor nu se termină niciodată. Ideea că un expert e cineva perfect este înfricoșătoare. Înseamnă că nu mai are unde să progreseze.
Un expert este un elev etern care acceptă că mai are de învățat ca să mai poată învăța.
Un expert este totodată un om. Iar dacă vrei să ai succes ca brand personal, e bine să fii un expert-om abordabil, familiar, apropiat de oameni.
Nu este nevoie să ai toate răspunsurile la întrebări despre meseria ta. Nimeni nu le poate avea. În schimb este suficient să ai o pasiune care mocnește, o dorință de nestăvilit de a progresa și de a-i ajuta pe ceilalți cu ceea ce știi.
10 soluții să devii expert
În primul rând, fii autentic. Fii tu însuți. Spune adevărul despre tine și munca ta. Nu încerca să fii ca influencerul x de pe Instagram, pentru că asta înseamnă să copiezi. Când copiezi, nu îți construiești ție brandul personal, ci unei persoane pe care nu o cunoști cu adevărat.
Nu fugi de umanitatea ta, de propria vulnerabilitate de frică să nu îți pierzi din succesul ca expert. Rămâi un om pentru oameni.
Iată alte 10 soluții pe care le mai poți încerca:
- Identifică acel subiect legat de profesia ta sau de munca ta care te interesează cel mai mult
Îți iubești meseria în general, dar cu siguranță îți place în mod particular un subiect din ceea ce faci. Care este acel subiect? Ce te pasionează cel mai mult din profesia ta?
Nu uita că în branding personal diferențierea este totul. De aceea faci branding în primul rând, ca să fii perceput diferit și memorabil. Ai nevoie să creezi o poveste diferită de brand personal, nu una comună.
- Adună dovezi
Odată ce afli răspunsul la punctul 1, este momentul să aduni dovezi (multe, cât mai multe!) despre subiectul care te pasionează cel mai mult în meseria ta. Prin dovezi mă refer la acreditări, licențe, cursuri efectuate, cărți, articole, bloguri pe care le-ai citit, materiale la care ai contribuit etc.
În caz că nu există prea multe dovezi, iată un aspect pe care trebuie să îl îmbunătățești: ocupă-te să obții certificări cât mai repede. Statutul de expert implică deținerea unor titluri/credențiale acordate de industrie și /sau dovezi de practică.
Dacă nu știi cu ce începi, pune-ți întrebarea aceasta: „Ce e cel mai important să obțin acum, care să mă ajute să mă poziționez ca expert?”
- Investește timp
Un expert nu se naște peste noapte și nimeni nu așteaptă asta de la tine, dimpotrivă. Odată ce decizi că vrei să îți construiești brandul personal, știi că trebuie să te poziționezi ca expert.
A te poziționa astfel presupune să citești, să te informezi și să cercetezi despre subiectul care te pasionează cel mai mult. Fă-ți abonamente la publicații de profil, citește cât mai multe cărți și articole etc.
- Stabilește obiective precise
Cunoști zicala de business, „dacă nu poți măsura, nu există?”
În ceea ce privește statutul tău de expert, lucrurile stau cam așa: ai nevoie să îți stabilești obiective măsurabile, realiste și realizabile ca să avansezi. De exemplu, să citești o carte pe lună. Să creezi conținut valoros online de două ori pe săptămână. Să scrii un capitol din cartea ta pe lună etc. Să finalizezi un curs în jumătate de an. Să iei o acreditare în doi ani etc.
- Alătură-te unei asociații de profil
Profesioniștii cu pasiuni comune se adună împreună în asociații de profil. În momentul în care faci parte dintr-o o organizație unde se află colegii tăi de industrie, ai contact cu cei mai buni și înveți de la ei. Te va ajuta să devii mai repede expert.
În același timp, prezența ta într-o asociație de profil este o ocazie excelentă să dai înapoi societății sau industriei din ceea ce ai învățat tu.
- Ia-ți un mentor
A deveni expert în munca ta înseamnă să devii tot mai bun în munca ta. Ghidajul unui mentor te poate ajuta să faci asta în siguranță și cu scop. Nu evita să îți iei un mentor, pe cineva din industria ta care „e deja acolo” unde vrei și tu să ajungi. Lucrează deschis cu el și lasă-te ghidat de experiența lui.
- Practică, practică, practică
Învățarea își pierde din valoare dacă nu este urmată de practică. Cu alte cuvinte, degeaba înveți să fii expert dacă nu pui în aplicare ceea ce înveți. Practica poate dura de la câțiva ani la tot restul carierei tale. Cu cât începi să practici mai curând, cu atât mai repede vei vedea rezultate.
- Vorbește pe social media despre asta
Lumea devine un loc mai bun când fiecare expert împărtășește gratuit din experiența sa, de exemplu pe rețelele sociale. Accesul la Facebook, Instagram sau LinkedIn este gratuit și poți ajuta mulți oameni cu perspectivele tale de specialist să trăiască și să muncească mai bine.
- Conținutul online să fie cu focus pe ceilalți
Amintește-ți că „expert” nu ești pentru tine însuți, ci pentru societate sau o porțiune din societate, denumită nișă.
Devii expert ca să ajuți o nișă de oameni să trăiască și să muncească mai bine, prin ceea ce știi, ești și ai profesional. Calea cea mai simplă să ajungi la un număr mare de oameni este prin creare și publicare de conținut online pe subiectul pe care îl cunoști cel mai bine din munca ta și te pasionează cel mai tare.
Conținutul pe care îl creezi nu trebuie să fie pentru tine, ci pentru ceilalți. Nu trebuie să te ajute pe tine, ci pe ceilalți să își rezolve problema. Când publici conținut online ca specialist, asigură-te că este conceput din start în folosul celorlalți.
- Arată rezultatele clienților
Ești credibil ca specialist pe cât de credibile sunt rezultatele clienților tăi.
Ca expert (specialist, cunoscător etc) cu siguranță deja ajuți niște oameni să trăiască mai bine, dându-le multă valoare. Împreună cu ei, monitorizează-le rezultatele și apoi prezintă-le public sub formă de studii de caz sau testimoniale.
Cum știi că ești expert?
Nu devii expert când spui tu, ci când o spun ceilalți!
Cum îi determini în acest caz pe ceilalți să te considere expert?
Prin acțiuni făcute zi de zi.
Crearea reputației de brand personal este un proces amplu și de durată, în care întreaga responsabilitate îți aparține. Fii responsabil față de tine și obiectivele tale. Demonstrează ce știi să faci. Publică articole și conținut valoros, mai ales online. Mergi la conferințe. Fii parte din asociații de profil, fii parte din conversația mai mare din industria ta.
Cât durează să devii expert?
Să devii expert este un proces amplu care presupune învățare, practică, cercetare, concluzii, publicare, comunicare, rezultate etc.
Estimarea mea este că devii expert în minim 3-5 ani, și maxim tot restul carierei tale. Ești aici pentru un maraton, nu un sprint.
Întrebări frecvente
Cât de important este să fii expert ca să ai brand personal?
A avea brand personal presupune să fii expert într-o arie a profesiei tale, așadar e foarte important pentru succesul mărcii tale de profesionist.
Cât îți ia să devii expert?
Minim 3-5 ani, maxim tot restul vieții și carierei tale.
Cum devii expert?
Întâi înveți, apoi te acreditezi, pe urmă practici, tragi concluzii, măsori rezultatele, le publici împreună cu opiniile beneficiarilor. Te alături unei asociații de profil unde înveți de la cei mai buni din meseria ta și dai înapoi cunoștințele dobândite. Lucrezi cu un mentor care să te ghideze să ajungi la următorul nivel. Împărtășești ceea ce înveți cu ceilalți. Reiei acest proces ori de câte ori este nevoie.
Dacă vrei să fii perceput ca expert, trebuie să fii perfect?
Nu, deloc. Este nevoie doar să te responsabilizezi să continui să înveți și să practici aspectele din meseria ta care te interesează cel mai mult, nu cu scopul de a te lăuda, ci de a-i ajuta pe alții să trăiască mai bine.
Shine On,
Manu