Brand personal pe social media – ce faci bine, ce să schimbi, ce să faci mai mult
În meseria ta, care este întrebarea aceea atât de des adresată, încât dacă zicala „să am un bănuț pentru fiecare dată când aud asta” ar deveni realitate, te-ai îmbogăți?
Pentru mine, întrebarea aceea este ‚Manu, pe cine să urmăresc pe social media, fiindcă face bine branding personal?”
Răspunsul e relativ
Răspunsul meu este „Depinde”.
În ultimii ani mă simt atrasă de filosofia buddhistă și vorbesc cu oamenii cu care intru în contact despre calea de aur, calea echilibrului și a iluminării din interior spre exterior. Prea mulți oameni încearcă să își impună punctele de vedere. Poate dacă ne-am consulta mai des, ne-am asculta în loc să ne impunem punctele de vedere, lucrurile ar deveni mai ușoare?! Din acest punct de vedere, oricine îți place ție și ți se pare un brand personal pe social media, înseamnă că este important pentru tine.
Sper totuși că realizezi că social media nu înseamnă totul. Un brand personal este bine să se afle se media, dar și pe Internet în general și să fie disponibil offline. Un brand personal bun se construiește 50% online, 50% offline. Aceste procente au fost date peste cap în pandemie, când practic mulți profesioniști au construit marca proprie 100% online în condiții de distanțare socială.
Dar când lucrurile revin la normal, ai grijă să nu stai doar online. Oamenii au nevoie de interacțiune directă, din viața reală, nu doar pe Facebook sau Instagram.
Mai jos îți prezint un sumar al opiniilor din marketing despre ce „trebuie” să facă un brand personal bun.
Cuprins:
- Linia dintre profesii, meserii și pasiuni e tot mai fină
- Scurta istorie a brandingului personal
- Social media nu e totul
- Cum te ajută să identifici semnalmentele că un profesionist face bine brand personal?
- 3 situații benefice în care urmărești un brand personal
- Cum identifici un brand personal puternic
- Pe cine poți urmări
- Întrebări frecvente
Linia dintre profesii, meserii și pasiuni e tot mai fină
Crierul tău caută constant să fixeze oameni și personalități în sertare specifice. „Ah, X este vedetă!”, „Oo, Y este un influencer!”, „Z e VIP!” șamd. Trăim vremuri în care economia este tot mai socială, afacerile mai personale, profesioniștii nu se mai formează neapărat în universități, iar linia dintre profesie, meserie și pasiune se topește pentru mulți dintre noi.
Pledez pentru a face ce simți și a urmări pe social media pe cine îți place, fiindcă îți place cu un motiv. Admit că profesiile clasice dispar sau se re-scriu în altele noi și gândirea fixă de tipul „meseria e brățară de aur” nu mai este foarte eficientă.
În același timp mintea mea conștientă vrea să învețe, vrea repere, caută constant modele bune de urmat pe social media. Și cum mă ocup cu acest subiect, eu însămi caut constant modele de profesioniști care „fac bine” branding personal. Acest articol e despre aceste semnalmente.
Scurta istorie a brandingului personal
Să știi că brandingul personal abia are o istorie de 25 de ani. Am scris aici cum Tom Peters a folosit prima dată sintagma „brand personal” în anul 1997. Încă este ca un copil. Istoria brandingului personal se scrie chiar acum, în timp ce eu tastez la laptop. De aceea cred că și există atâta interes pentru mărcile umane, pentru că sunt un subiect actual, la modă și mai ales, popular pe rețelele sociale.
Social media nu e totul
Ca să îți pot spune pe cine să urmărești, mai întâi este nevoie să clarificăm după ce semnalmente să te uiți. Te invit să îți extinzi aria de cercetare și observare: rețelele sociale sunt importante, dar nu sunt totul.
Un brand personal puternic, bine construit, articulat și valoros nu se regăsește doar pe social media, ci în întreg universul Online (pe Internet). De asemenea, ar trebui să existe și în lumea Offline.
Cum te ajută să identifici semnalmentele că un profesionist face bine brand personal?
Se spune că „elevul apare când profesorul e pregătit”. Până acum ai urmărit anumite persoane pe social media și simți nevoia să treci la nivelul următor. Nu vrei să oferi încrederea ta oricui. Ai nevoie să știi că urmărești într-adevăr branduri personale. Vrei să înțelegi distincția exactă dintre brand personal, vedetă, influencer.
Află de aici despre diferențele dintre brand personal, vedetă, influencer, VIP.
Noi, oamenii, învățăm cel mai bine de la alți oameni. Ne ajută să descifrăm ce fac alții, ca să înțelegem și noi ce avem de făcut. Când știi la ce semnalmente să te uiți afli ce anume ai și tu de făcut pentru succes, nu-i așa?
3 situații benefice în care urmărești un brand personal
- Identifici oameni valoroși pe care să îi urmărești mai ales pe social media.
Modelezi pe ei, vezi și tu ce poți implementa din munca lor. Te simți veșnic inspirat și motivat. Ajungi parte din comunitatea acelor oameni și nu te mai simți singur. Poți consuma produsele brandurilor personale respective, și astfel îți îmbunătățești viața.
- Afli dacă ai și tu potențial de brand.
Urmărind activitatea unui brand personal puternic, observi ce ai de făcut să devii și tu unul. Prinzi curaj să începi. Practic, înveți gratis. Ce îți place la brandul respectiv, vrei să faci și tu. Ce face el diferit, vrei să faci de două ori mai diferit.
- Află ce acțiuni de brad personal îți ies deja bine și pe ce să te concentrezi ca să treci la următorul nivel.
De multe ori oamenii fac lucruri fără să își dea seama. Sunt șanse ca odată ce te pasionează domeniul brandingului personal, să deții deja informații și tehnici specifice, ba chiar să faci multe acțiuni de brand. Fii deschis la auto-analiză, pentru că s-ar putea să descoperi că ești unic, că nu ai concurență de fapt, că tot ceea ce ai considerat „greu de făcut” în banking până acum tu deja faci…cu ușurință. Continuă să te lași inspirat!
Cum identifici un brand personal puternic pe social media
Îți poți da seama cine are cu adevărat un brand personal de profesionist cu ajutorul acestor 15 întrebări:
- Persoana în cauză are o profesie? Care este profesia? Îți este clară dintr-o simplă privire a conturile lui de social media?
- Omul respectiv și-a creat singur ‚serviciul” la care merge zi de zi dintr-o pasiune sau talent specific? Lasă să se vadă asta din postări?
- În jurul lui se află o comunitate online de oameni cu valori comune și interese profesionale similare, nișate?
- Profesionistul educă societatea despre ceea ce știe să facă? Îl identifici ușor cu profesia/industria sa din ce anume postează?
- Plasează conținut accesibil, în limbaj comun, către publicul larg?
- Ajută oamenii să trăiască mai bine prin informațiile și acțiunile sale de?
- Este solidar, contribuie la mai binele societății prin ceea ce face pe rețelele sociale?
- Are o motivație clară, benefică pentru societate, din care face ceea ce face?
- Acționează ca un mentor vorbind despre eșecurile, lecțiile și succesele sale?
- Poți spune că deja este evident că lasă o moștenire lumii? Moștenirea are mai multe forme: un dispozitiv, o metodă, o procedură, un proces, un produs, un serviciu, o companie, o carte, un IP etc.
- Profesionistul este real, autentic și abordabil?
- Poți spune despre acel om că schimbă opinii, atitudini sau procese legate de o anumită industrie, nișă de piață, mod de gândire?
- Munca acestui profesionist este transformațională? Transformă vieți în mai bine?
- Profesionistul este unic? Are o personalitate diferită de toți ceilalți profesioniști care fac ce face el?
- Ce aduce nou în profesia sa profesionistul respectiv? Ce face fresh? Ce face diferit? Cum inovează?
Dacă majoritatea răspunsurilor la cele 15 întrebări sunt DA, sunt mari șanse să ai în față un brand personal puternic. Iar în caz că aceste întrebări sunt despre tine și răspunzi DA, felicitări!
Indiferent că te afli în situația 1, 2 sau 3, oricând prezența ta pe social media poate fi îmbunătățită. Mereu e ceva ce mai poți încerca. Sau poate fi altceva ce nu mai este nevoie să faci deloc. Poate e nevoie să faci mai mult din altceva. Cele 15 întrebări te vor ajuta mereu să înțelegi unde mai ai de lucru.
Pe cine poți urmări pentru inspirație
La nivel internațional, branduri personale bine construite au Michelle Obama, Marie Forleo, Jay Shetty, Neil Patel, Oprah Winfrey, Richard Branson, Michael Jordan, Sheryl Sandberg, Mark Zuckerberg, Mark Manson, Gabby Bernstein.
În România eu îi urmăresc cu plăcere pe Mirela Retegan, Lorand Soares Szasz, Paul Olteanu, Gaspar Gyorgy.
Întrebări frecvente
Cum știu când cineva e brand personal pe social media?
Semnalmente sunt multe. Un brand personal este brandul unui profesionist care lucrează într-un domeniu existent sau inventează acel domeniu. Are o misiune precisă, o comunitate de oameni care îi împărtășesc valorile și interesele. Are o identitate vizuală bine stabilită, se distinge cu ușurință vizual și audio. Creează conținut informațional și educațional valoros despre profesia sa. Popularizează un concept precis. Este motivațional și inspirațional. Vinde produse, servicii sau programe cu scopul de a genera profit.
Care sunt exemple „așa nu?”
Persoane care se prefac pentru a strânge like-uri, persoane cu atitudine fake it till you make it. Persoane care de dragul profitului adoptă un trend și apoi dispar. Persoane care instigă la ură sau violență de orice fel. Persoane fără profesie clară, fără produse, fără strategie. Persoanele cu conturi sociale care nu trec proba timpului. Este nevoie de timp pentru a deveni brand personal.
Cum pot să devin și eu un brand personal pe social media?
Pas cu pas, începând cu claritatea interioară. Ca să poți folosi social media să te promovezi, ai nevoie să înțelegi exact pe cine promovezi. Stabilește cine ești, care îți este nișa de brand personal, cum arată portretul clientului ideal, ce faci unic etc.
Care sunt cele mai populare branduri personale pe social media?
La nivel internațional: Michelle Obama, Marie Forleo, Jay Shetty, Neil Patel, Oprah Winfrey, Richard Branson, Michael Jordan, Sheryl Sandberg, Mark Zuckerberg, Mark Manson, Gabby Bernstein. În România: Mirela Retegan, Lorand Soares Szasz, Paul Olteanu.
Shine on,
Manu
Fotografii de pe Unsplash.com.