6 cărți de brand personal de citit în 2019

Carti de brand personal,dezvoltare personala

Ce se întâmplă dacă visul tău din copilărie nu a devenit sau nu va deveni realitate? Ce se întâmplă dacă nu vei deveni sau nu ai devenit medicul la care visai când erai mic/ă sau poate la care visau părinții tăi, convinși că există o singură cale spre fericire: o slujbă sigură și bine plătită? Nu poți controla traseul carierei tale, oricât de mult ți-ai dori. Nu este doar părerea mea, bazată pe experiența de viață și profesională, ci este o înțelegere a lucrurilor din jur bazată pe tendințele economice globale, situația educațională și politică și schimbările tehnologice.

Există mulți factori pe care nu îi poți controla în viață, iar traseul carierei tale este doar unul dintre ei. Știu că nu e ușor să te obișnuiești cu acest gând. Mai ales când ești tânăr cu idealuri multe și îndrăznețe. Dar poți face un lucru care te va ajuta să înțelegi această relativitate a vieții, care te va pregăti pentru ce va urma, indiferent că lucrurile se așază așa cum îți dorești tu, fie că iau o cu totul altă turnură. Pentru mine, cărțile sunt cele care îmi deschid mintea și mă ajută să-mi croiesc o nouă cale, de acea sper să fie valabil și pentru tine.

Dacă ești în căutarea brandului personal, dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă brand personal, dacă ești deja un coach în dezvoltare, te invit cu drag să citești aceste 6 cărți de brand personal pe care le consider de căpătăi penru oricine este interesat de succesul în carieră:

  1. Manual de branding personal – Dan Schawbel 

Brandingul personal este „povestea” care le spune oamenilor la ce anume să se aștepte de la tine, la abilitățile pe care le ai și imaginea pe care o transmiți. Însă, într-o eră multi-informațională, într-o societate de consum suprasaturată, e greu să-ți mai găsești punctele forte și unicitatea care să te ajute să te remarci. Cum faci să le transmiți celor din jur lucrurile care te reprezintă? Cu puțin ajutor de la cei mai învățați, de la specialiști sau citind cărți. Dan Schawbel în cartea sa Manual de branding personal îți arată și te învață implicit cum să te promovezi, cum să te pui într-o lumină pozitivă astfel încât brandul tău personal să reprezinte o garanție a lucrurilor pe care tu le oferi.

2. Online personal brand – Ryan M. Frischmann

Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin sunt câteva dintre rețelele sociale din online unde cu siguranță ți-ai creat un profil de utilizator. Brandingul personal online a devenit un fel de cerință profesională „obligatorie” a zilelor noastre, pentru că mulți angajatori verifică un potențial angajat și cu ajutorul acestei metode. E normal până la urmă dacă ne gândim că internetul este mediul unde se găsesc cele mai multe informații despre orice. Ryan M. Frischman, un dezvoltator web din SUA, vine cu o perspectivă foarte fresh asupra modului în care îți poți controla brandul personal din online și vorbește pe larg despre importanța gestionării identității pe internet bazându-se și din experiența sa în dezvoltarea aplicațiilor online. Unul dintre cele mai valoroase capitole oferă 12 pași specifici despre cum să-ți construiești brandul. Frischmann spune că definirea unui brand personal online este combinația unui set de competențe profesionale, o aură personală și o identitate socială.

3. You’re hired, The Essential Guide to Job Hunting And Personal Branding – Tom O’Neil

Vrei un serviciu nou? Sau poate o mărire de salariu? Când ți-ai actualizat ultima dată CV-ul? Ai nevoie de ajutor în carieră? Vei găsi răspunsuri orginale și logice la întrebările pe care ni le adresăm cu toții la un moment dat în carieră. Multe dintre ele ți se vor părea evidente când le vei citi, însă până să faci acest lucru plutești parcă într-o ceață. Ești freelacncer sau angajat cu normă întreagă, tocmai ai terminat facultatea sau simți că te-ai plafonat la locul de muncă? Această carte este pentru tine, pentru oricine își dorește succes profesional.

4. Ditch, Dare, Do – William Arruda & Deb Dib

Managamentul carierei tradiționale nu mai funcționează. Este o realitate și trebuie să o acceptăm. Ce anume funcționează? Personal branding. Ditch, Dare, Do este o carte cu 66 de sfaturi de personal branding adaptate modului de lucru din prezent prin care poți deveni influent, indispensabil și incredibil de fericit la locul de muncă. Așa cum spun autorii, este un manual îndrăzneț și scurt cu instrucțiuni simple pentru a-ți gestiona continuu cariera și pentru a obține acel impuls de care ai nevoie pentru a fi de neoprit. Ce trebuie să faci? 9 minute pe zi trebuie să ți le dedici planului carierei tale. Mie îmi plac tare mult cărțile care implică cititorul cu materialul cărții, așa că vei găsi chestionare și întrebări și chiar zone speciale în care poți nota diverse lucruri care ți-au plăcut, pentru a reveni la ele din când în când.

5. The 10Ks of Personal Branding – Kaplan Mobray

Deși este o carte de personal branding care îți prezintă 10 căi prin care să îți construiești brandul personal, aș putea spune că este o carte excelentă prin care poți forma un om. Și nu aveam cum să nu mă gândesc chiar și la formarea băiețelului meu Andi, în momentul în care am parcurs cele 10 căi de autocunoaștere. Pentru că pe lângă faptul că le consider niște principii excelente pentru managementul carierei le consider și principii coerente de viață. Kaplan oferă o perspectivă minunată în găsirea nucleului ființei noastre, descompune în termeni simpli modul în care putem folosi acest lucru pentru afacerea noastră și sincer chiar vei simți plăcere când vei face acest lucru.

6. Career Distinction. Stand Out by Building Your Brand – William Arruda, Kirsten Dixson

Nu întâmplător am lăsat la final această carte, supranumită „biblia” în domeniul brandingului personal. Ca specialist în personal branding cred că Arruda este un guru al domeniului care nu doar predă personal branding într-un mod extraordinar, ci trăiește prin toți porii acest lucru, iar expertiza și pasiunea lui pentru coaching o arată pe fiecare pagină a acestei cărți practice și necesare. Career Distinction demonstrează cum să exprimi cine ești și valoarea pe care o aduci companiei tale sau brandului tău personal, ca un profesionist foarte bun. Cartea oferă patru principii cheie pe care trebuie să le îmbrățișezi pentru a avea mentalitatea potrivită pentru a reuși în vremurile de azi:

1) Stand Out – Stand for Something

2) Be Your Own Boss

3) Forget the Ladder – It’s a Ramp4) Think like a Brand Dacă ești pasionat de branding personal sau vrei să începi să lucrezi la asta, dar nu știi de unde să începi te invit la Shine Masterclass, cursul meu intensiv de personal branding sau vino în grupul de Facebook unde pun zilnic sfaturi.

May books be always with you!