Lucruri esențiale pe care le-am învățat în primul an ca mamă și antreprenor

manuela cu pinguinii

Ghiciți cine s-a întors pe blog! Am fost missing in action și mă bucur să mă reîntorc aici, în spațiul meu creativ. Ceea ce m-a ținut ocupată a fost fondarea și lansarea mărcii mele pentru familii simpatice, PINGUINII. Și pentru că sunt permanent într-o frenezie de creativitate, am lansat deja și extensii ale mărcii PINGUINII. Când am început să scriu pe blog, abia semnasem contractul de închiriere pentru biroul meu. Mai jos vă povestesc ce s-a întâmplat notabil în acest răstimp.

A fost ca și cum am învățat o nouă limbă. A necesitat și continuă să îmi solicite răbdarea. Am citit, m-am informat, am băut multă cafea și am petrecut nopți lucrând. M-am simțit mai responsabilă ca la orice job, dar și mai liberă ca oricând.

Cuvântul care descrie experiența mea ca mamă și antreprenor este reziliență. Recunosc, întâlnisem rar acest cuvânt și nu eram foarte conștientă de semnificația lui, până nu mi-am suflecat la propriu mânecile și m-am apucat de primul meu proiect. Înseamnă proprietatea de a rezista la șoc și este specifică metalelor, aliajelor și… antreprenorilor.

În iunie 2017, pe când Andi avea un an și jumătate și multă nevoie de mine, am făcut cea mai mare schimbare personală și profesională din viața mea de până acum. Am renunțat la un job stabil și recompensator, la o carieră solidă în marketing și relații publice și m-am apucat să construiesc un vis. O marcă pentru familii, care să reprezinte o extensie a mea, a crezurilor mele, a obiceiurilor și stilului de viață care îmi place. Optimistă, prietenoasă, umană, reală, sinceră, autentică, românească, prin care să promovez cu adevărat valori și principiul „less is more”. O marcă pe care OK, am fondat-o eu, dar o să o cresc împreună cu alte tinere mame, cu scopul comun să fim bine. Pentru ca puii noștri să crească armonios și fericiți.

Sloganul PINGUINII este „Universul de lifestyle pentru familii simpatice”. Iar prin lifestyle, traducem „a trăi așa cum ne place”. Familia este nucleul, în care mama și tata joacă un rol deopotrivă de important când devenim părinți. Însă în primii ani de viață, mama este cea care petrece cel mai mult timp cu copilul, care ia o pauză profesională mai lungă sau mai scurtă dar cel mai important, ia o pauză de la ea însăși. De cele mai multe ori, se pierde, se distanțează de sine. Am trecut și eu prin asta. PINGUINII e despre a ajuta proaspete mame să nu se piardă, iar dacă e să se întâmple, să se regăsească ușor și rapid. Pentru că dacă noi, mamele, suntem bine, familiile noastre sunt bine.  Mi-am propus să le ajut să arate și să se simtă bine în interior și la exterior. Vreau să contribui la îmbunătățirea statutului mamei în România. Să le inspir să își dorească permanent să crească – mental, profesional, financiar, aspirațional, etic, stilistic, fizic, psihologic, sufletește. Așa încât să nu mai auzim „vai, arată ca o mamică!”

PINGUINII e, în esența, un shop pentru familii urbane, active, care trăiesc în armonie după bunul plac, precum pinguinii pe banchiză. Pentru ele, oferim siguranță, varietate, conexiune. Accentul e pus pe mame, pentru care asigurăm haine de sarcină și alăptare de calitate, din materiale și fibre cât mai naturale, eco-friendly, în culori vii, cu modele actuale. Vânzarea se întâmplă online, pe www.pinguinii.com, și livrăm în toată țara. Partea de fashion pentru gravide a proiectului mi-a fost inspirată chiar de mine și de nevoile mele vestimentare din timpul sarcinii, când nu am avut alternative să mă îmbrac chic, după standardele mele, în București. „O să ajut mamele urbane, active, să se simtă bine de când află că sunt însărcinate, până când puiul lor prinde aripi și termină grădinița”, mi-am zis.

La PINGUINII am creat haine cu mesaje simpatice pentru întreaga familie, piese unicat, care să aducă parinții și copiii împreună. Mama Penguin, Papa Penguin, Sister și Brother Penguin, alături de Baby Penguin sunt protagoniștii liniei vestimentare pe care am denumit-o Clubul Pinguinilor. Toate hainele și accesoriile pentru familie sunt din bumbac și/sau fibre naturale.

Am menționat despre birou. Biroul e în cadrul Concept Store-ului PINGUINII din centrul Bucureștiului. Un templu al proaspetei mame, în care avem ritualuri: programările sunt individuale și durează fiecare o oră. Bem cafea, ceai sau ciocolată caldă împreună și mâncăm prăjituri. Daca este nevoie, pot alăpta sau schimba/spăla bebelușul. Dacă vor să stăm de vorbă, copiii se joacă în spațiul special creat pentru ei, sau ni se alătura la conversație fie într-un pătuț, fie într-un balansoar electric. Dacă vor aer, pot ieși pe terasă. Cabina de probă e creată suficient de mare încât, la nevoie, să intre și căruciorul copilașului în el. Tot aici, organizăm petreceri baby shower pentru viitoarele mămici. E unul dintre cele mai plăcute tipuri de evenimente pe care le pot organiza, ca specialist în PR!

Am adus, pe lângă haine pentru întreaga familie, produse sigure pentru bebeluși, jucării din lemn, de tip Montessori, cărți, bijuterii, cadouri și accesorii pentru tați, frați și surori. Fiind un proiect care are în centru mamele, PINGUINII înseamnă multă interacțiune cu femei care au provocări comune sau diferite de ale mele. Pentru a învăța unele de la altele, am pus bazele comunității MamaHub, cu care îmi propun să mă întâlnesc online și față în față cât mai mult. Am pornit și un mic proiect de antreprenoriat social bi-săptămânal, MamaCafe. Timp de 4 ore pe săptămână, îmi deschid inima și porțile afacerii către mame care suferă de alienare socială, vor să comunice și să se descarce, vor să afle informații, să primească sfaturi și să stabilească conexiuni de afaceri. Am cunoscut astfel peste 100 de mame de când am pornit proiectul și e o încântare pentru mine că toate au plecat zâmbitoare de la PINGUINII. Mai mult decât o încântare, e confirmarea că fac bine ceea ce fac. La PINGUINII, mamele pot veni cu cei mici. Am amenajat un spațiu ca o casă caldă, cu jucării și jocuri pentru pitici, ca să îi ținem ocupați cât timp mamele probează haine sau socializează. E bucuria supremă să fiu înconjurată de copii, fiindcă îi ador.

Andrei Popovici e o străduță liniștită și umbroasă, în vecinătatea Parcului Floreasca. Magia e că găsești loc de parcare la orice oră vii. Spațul de la numărul 5B m-a ales pe mine tot atât de mult cât și eu l-am ales pe el!

Iată ce am făcut de când nu am mai scris pe blog. Am avut zeci de întâlniri de lucru, altele de cunoaștere:

  • Cu un psiholog și life coach (cu care mi-am identificat concret valorile și conexiunea cu un proiect pentru familii cu copii mici)
  • Cu o agenție de cool hunting și branding personal (care a verificat dacă e loc de mine și de proiectul meu pe o piața în care millennials dictează J)
  • Cu un business coach (am realizat planul de afaceri pentru afacerea mea, în esența un start-up. Modelul abordat este lean start-up).
  • Cu antreprenori cu afaceri similare și nu numai (cu care mi-am testat anumite teorii, însă cel mai important, am aflat do’s and don’ts valoroase).
  • Cu avocați, notar și contabili cu care am setat legal firma (și, Doamne, câte sunt de făcut!).
  • Cu furnizori externi și interni de produse care ma interesează (am selectat doar branduri serioase, cu istoric în moda pentru femei gravide din Spania, Potugalia, UK, Germania, plus câțiva furnizori din România).
  • Cu stilistul care a realizat selecția de produse pentru gravide (mămică și ea, o sa povestesc în viitor pe larg despre colaborarea noastră).
  • Cu un artist grafic specializat pe textile și nu numai (am creat mesaje/imprimeuri pentru linia de haine și accesorii, Clubul Pinguinilor).
  • Am produs primele mele piese vestimentare și cadouri pentru mama, tata, frați, surori și bebe nou-născut, sub brandurile BEST MAMA/PAPA și HELLO MAMA/PAPA.

De asemenea:

  • Am contractat arhitectul care a organizat Concept Store-ul (specialiștii trebuie lăsați să își facă treaba, voi scrie despre asta)
  • Am cooptat fotografii PINGUINII și am realizat ședințele foto cu produse și cu Concept store-ul (am insistat ca prima colecție lansată să aibă în centru o femeie româncă).
  • Am semnat contract cu banca pentru conturile firmei și POS (nimic plăcut J)
  • Am dotat concept store-ul cu casă de marcat (boring, boring)
  • Pentru plățile online, am semnat contract cu un procesator (so not fashionable!)
  • Am încheiat contract cu firma de curierat, care să livreze produsele PINGUINII peste tot în țară (am fugit de toate firmele cu care mi-am tocit nervii în corporație, mai ales când făceam import de echipamente criptate!)
  • Am selectat compania cu care să creez website-ul pinguinii.com (greu, greu cu site-ul la deal. O să scriu mult despre asta)
  • Am început lucrul cu o agenție de PR și alta de marketing online (my piece of cake)
  • Dar cel mai mult, între ianuarie-aprilie, am gestionat echipa lui Dorel, de instalații, zugraveli, montaje și altele. Am fost în 4 luni de mai multe ori la Ikea decât fusesem în toată viața anterior. Am bătut cărare, întrebați-i. Am mers chiar și cu Andi de câteva ori. A fost a treia mea casă primavara asta.

Pe 20 aprilie, site-ul a fost live și l-am anunțat pe canalele de social media. Concept Store-ul era gata de prin martie, însă eu sunt o perfecționistă și mi s-a părut logic să comunic tot proiectul, integral, o singură dată. 20 a fost vineri, am primit flori și prăjituri și felicitări de la familie și prieteni și am sărbătorit cu familia. Luni, pe 23, în ziua de Sfântu Gheorghe, am fost victima unui accident rutier în care mașina s-a făcut praf, iar eu am avut nevoie de Ambulanță. Cam două săptămâni am fost afectată. M-am ridicat, m-am scuturat și am privit accidentul ca pe un semn al universului: „Uite, ești teafără și liberă să fii pe drumul tău frumos și bun”.

PINGUINII sunt așadar alive and kicking de pe 9 mai a.c. E mult, pentru cât am muncit de atunci până acum. E puțin ca să mă consider deja antreprenor.

Tot ceea ce mi-au spus antreprenorii cu care am stat de vorba legat de faptul că voi munci mult, s-a adeverit. Sunt zile (și nopți) când muncesc frenetic, incomparabil mai mult cu orice job am avut înainte. Probabil că dacă mă solicitau atât de mult în mediul corporate, fugeam de mâncam pământul. Pe cont propriu însă, nu am unde să fug.

E mai puțin stresant decât lucrul „pentru altul”. Nu simt neapărat stres, însă într-adevăr, resimt multă oboseală. Dar iau totul în piept la alt nivel și in alt fel. În zilele de după accident am vrut să stau numai cu Andi. Și am stat. Când au fost ninsori în martie, am vrut să îmi bucur copilul și să ne jucăm cât mai mult în zăpadă. Acum, când el a început grădinița și ne-am dorit adaptare ușoară, am putut fi lângă el.

În topul beneficiilor pe care mi le-a adus antreprenoriatul până acum sunt flexibilitatea și mulțumirea care vine din faptul că fac ceea ce îmi place.

Ce aș face diferit? Nu aș mai aștepta să fie totul perfect pus la punct ca să lansez afacerea. Fiindcă oricum nimic nu e perfect, mereu vor fi detalii de îmbunătățit.

De ce sunt mândră? Că am ascultat de sfaturile prietenilor antreprenori, mulți la număr. Au reprezentat o pregătire valoroasă despre ceea ce avea să urmeze. Și fiindcă am lucrat cu mulți specialiști, am știut să cer ajutor și să îl accept, încă mai am sete de cunoaștere și învățare.

Am vrut vreodată să renunț? Da, o singură dată. Când obosisem să mă întâlnesc concomitent cu 5 agenți imobiliari și pur și simplu să nu găsesc un loc în care să mă simt bine, pe care să mi-l permit, să fie central și să îmi încânte inima. M-am întors către familie, ei au fost refugiul și vindecarea mea. Am trecut peste momentul de deznădejde și la scurt timp, am găsit locul minunat de pe strada Andrei Popovici nr.5B.

Când mi-a fost cel mai greu? Tot timpul cât am fost singură, fiindcă eu iubesc munca în echipă și mi-e bine când sunt alături de oameni. Din iulie, am un colaborator part time la PINGUINII, pe Olivia. Dacă totul va merge cel puțin ca până acum, cu siguranță vom mări echipa.

Ce încă nu am reușit să fac? Să îmi fac timp și pentru mine. Lucrez la asta.

Care a fost cel mai simpatic moment din ultimul an? Sunt multe, mie tot timpul mi se întâmplă lucruri amuzante. Un agent imobiliar m-a anunțat că a găsit o casă superbă, cu o curte și mai superbă, undeva în Floreasca. Am plecat val-vârtej să văd despre ce e vorba, de acasă, din Militari. Era bojdeuca lui Ion Creanga, varianta din centrul Bucureștiului, aplecată pe o parte precum turnul din Pisa. Am intrat cu inima strânsă să o vizionez și am găsit pe podea, într-o cameră, o păpușă din era comunistă, marca Arădeanca. Am avut-o și eu în copilărie și mi-am amintit că am tuns-o la chelie. „Mi-ești dragă, dar nu rămân”, i-am șoptit.

What’s next? Magazinul online e up & running. Concept Store-ul cu spațiu de joacă și terasă și infrastructura pentru bebeluși și mămici care alăptează e unic în România și voi continua să îl cresc și să organizez  și minunate petreceri baby showers. Pogramul de antreprenoriat social MamaCafe va continua, coroborat cu faptul ca 10% din profitul liniei de produse „Clubul Pinguinilor”, care poarta designul meu, va fi direcționat la final de an către un ONG pentru mame aflate la început de drum. Recent, am anunțat proiectul MamaHub, respectiv comunitatea mea și evenimentele pe care le vom crea și găzdui pentru această comunitate. Va fi o toamnă foarte interesantă!

Puteți urmări PINGUINII pe Facebook și Instagram.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *