5 idei de RESTART pentru tine în noul an

5-moduri-de-a-ti-da-restart

Bine ați revenit din vacanță! Sper că ați petrecut frumos, suficient de gălăgios cât să vă facă fericiți (și voi credeți că „Sărbători liniștite!” e un clișeu și că de fapt, noi vrem bucurie, nu neapărat să nu se audă o muscă atâtea zile?), că v-ați hrănit cu bunătăți și ați fost înconjurați de suflete dragi vouă.

Sărbătorile sunt minunate și le iubesc de când mă știu. În 37 de ani, le-am petrecut numai cu familia – cu ai mei, până l-am cunoscut pe Radu. Apoi, cu familia mea și a lui, împreună, de când ne cunoaștem. Sunt zile magice, în care pare că totul e permis – o felie de cozonac în plus, activitate fizică redusă, emailuri lăsate să se strângă în inbox, planuri ce pot să mai aștepte. Toate astea fac ca întoarcerea la realitate, în ianuarie, să fie mai grea, nu-i așa? V-am pregătit 5 modalități de a da „reset” vieții voastre, la început de an. Sunt acțiuni testate personal, cu efect garantat.

1. Mai multe lichide, fructe și legume

După festinul proteic și dulce de Sărbători, corpul ne cere în mod firesc mai multă apă, fructe și legume. Ascultă-ți organismul și dă-i ceea ce îți cere. Nu cred neapărat în cure de detox (am adunat ceva experiență în domeniul nutriției, colaborez cu o clinică specializată din 2014), cred în a ne încrede în ceea ce simțim și a consuma alimente cu moderație.

De Sărbători, am ales să mă hrănesc exclusiv cu fructe și legume și preparate din ele. Și am mâncat mult! În afară de faptul că am intrat în noul an mai suplă, mă simt extraordinar.

În urma nopților de Sărbători nedormite și poate chiar puțin alcool, nu uita să te hidratezi. Minim 2 litri de lichide pe zi sunt recomandați de medic. Pentru fiecare cană de cafea sau ceai negru consumată, mai adaugă un pahar de apă zilnic.

2. Verifică-ți telefonul abia după micul dejun

Obișnuiam să mă trezesc dimineața și să verific telefonul, sub pretextul că vin comenzi la Pinguinii peste noapte. Ceea ce se întâmpla frecvent era să mă pierd în feed-ul de Instagram sau Facebook. Cred că e dăunător să ne începem ziua așa. Setăm greșit intențiile pentru ziua respectivă – cineva, oricine, pare că are o viață mai glamour-oasă decât a noastră de la primele ore. Altcineva mănâncă un mic dejun regesc. Copilul altcuiva doarme și acum…sau altul deja e la grădiniță când Andi nici nu s-a trezit. Plus că pierdem timp cu atâta scroll down și ne trezim că se face ora să ieșim pe ușă, că suntem în întârziere etc. Am hotărât să schimb asta și să citesc cărți. Mesajele pot aștepta până după micul dejun. Mai ales dacă sunteți mame care încă stați cu copilul acasă sau lucrați de acasă, veți vedea cât de eficientă e această abordare. De asemenea, nu îmi iau mobilul cu mine în camera în care dorm, iar dimineața nu pot să „îl apuc” imediat de pe noptieră.

3. Investește în tine

Cele mai bune investiții pe care le putem face sunt în educația noastră continuă. Citesc acum „Psihologia poporului român” (lectură grea și anevoioasă, dar atât de utilă) și găsesc negru pe alb scris de autorul Daniel David ceea ce observasem cu ochiul liber. Investim prea puțin în educația noastră, odată ce devenim adulți. Cursurile, formările diverse ne îmbogățesc spiritual, mental și financiar. Învățarea nu se termină odată cu facultatea! În 2017 am ales să devin fotograf profesonist și am urmat un curs specific timp de aproape 4 luni de zile. A fost greu, cu Andi care avea doi ani și nevoie de mine. Am lipsit de acasă câteva seri pe săptămână, dar ceea ce am primit înapoi absolvind cursul a făcut să merite tot efortul.

Fiecare suntem fie angajați, fie angajatori, antreprenori, soloprenori, freelanceri, work at home. Cu toții ne dorim recunoaștere pentru ceea ce știm și suntem – fie financiară, fie emoțională. Îți sună cunoscut, dar nu știi de unde să începi să te valorizezi mai mult și să te poziționezi ca expert în domeniul tău? Te ajută Brandingul Personal și tot ceea ce ține de el: să îți cunoști valorile, motivațiile, pasiunile și la ce ești cu adevărat bun. Și, pe scurt, să le pui în slujba altora. Ca să fii remunerat și să trăiești așa cum îți dorești. În ultimii 15 ani, am ajutat zeci, poate chiar sute de colegi și executivi să facă branding personal. A venit momentul să pun și în slujba antreprenorilor tot ceea ce știu. Anul acesta va fi anul cursurilor de Branding Personal și consultanță în marketing. Primul este pe 19 ianuarie și e dedicat mamelor. Următorul este pe 2 februarie, și tot pentru mame îl organizez. Următoarele vor fi anunțate pe pagina mea de Facebook din timp. Voi scrie despre ele și pe blog, desigur.

Anul acesta mă întorc și eu la „școală”, mai precis pentru formarea în coaching. Am ales un program nemaipomenit, cu oameni deosebiți și abia aștept să vă povestesc despre asta!

4. Fii generos

Apropos de Brading Personal și dorința de a fi mai vizibil și popular…Când ai făcut ultima dată un gest de generozitate online? Pe Facebook, de exemplu. Sau să donezi un lucru fizic? În decembrie, am organizat împreună cu Asociația Benefacto o frumoasă campanie de strângere de donații (în obiecte) pentru Centrul de Plasament Cehu Silvaniei, unde sunt 120 de copii. A ieșit minunat, am făcut informări constante despre statusul campaniei. Din mesajele lor, toți cei implicați au avut Sărbători cu mai mult sens anul acesta, datorită faptului că au donat. Subestimăm puterea unui gest bun și cât de mult poate pune lucrurile în perspectivă! Încearcă să donezi ceva pe pagina ta de Facebook azi și scrie-mi cum a mers.

5. Magia dimineții

Dimineața e poarta către zi și dacă o deschizi devreme, vei fi mai productiv și mai mulțumit de tine, în general. În curând se vor face 6 luni de când mă trezesc între orele 4 și 5 dimineața. Nu 100% din timp, respectiv nu și în vacanță. Așadar fără habotnicie, doar cu poftă să termin mai repede lucruri cât am mintea limpede, până la micul dejun. Ca să îmi rămână restul zilei pentru Andi, de exemplu. Dimineața devreme mintea e limpede. Poți scrie sau citi. Poți medita timp de 10 minute sau face exerciții fizice ușoare 20-30 de minute. Îți poți bea cafeaua sorbind cu adevărat din ea, în tihnă. Îți poți pregăti un mic dejun sănătos și gustos. Poți aranja dulapul, frigiderul, jucării, rufe, vase etc. Nu uitați că eu sunt sceptică din fire! Veți spune că dimineața, restul familiei doarme, și voi faceți zgomot. Puteți da cu aspiratorul mai târziu, eu vorbesc mai ales de acțiuni silențioase, de concentrare sau mentale, spirituale etc. Sau puteți spune că „nu sunteți o persoană matinală”. Nici eu nu eram când aveam 20 de ani. M-am autoeducat să fiu. Ca să mă pot trezi la 4, mă culc la ora 20.00 sau 21.00. Abia aștept să se mărească ziua, să pot ieși la alergat dimineața devreme. La culcare, nu mai pierd timp la televizor, decât atunci când are sens cu adevărat. Nu stau pe telefon sau tabletă. Pur și simplu mă culc.

Dacă și voi aveți propuneri de restart în noul an, le aștept cu drag în comentarii.

Foto de pe Unsplash.

Să fim bine!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *