De ce e important să ne luăm pauză periodic?

Am început acest articol pe blog cel puțin în trei moduri diferite. Prima dată am fost tentată să vă povestesc cât de frumos a fost în recent încheiata noastră vacanța în Mexic. Dar apoi m-am gândit de ce ar citi Shinerii mei așa ceva? Doi, am căutat un unghi interesant despre învățămintele și descoperirile istorice și culturale din vacanța noastră în lumea mayașilor și aztecilor. Întrebarea rămâne aceeași – sincer, Manu, cine ar fi interesat să citească asta pe blogul tău? Altă încercare a fost să îi conving mai ales pe antreprenori că schimbarea de ritm și perspective, care se întâmplă în vacanțe, e benefică pentru voi și afacerile voastre. Dar tot mi s-a părut că aș fi neconvingătoare.

Așa că iata-mă-s la final de călătorie, pe aeroportul din Frankfurt. În câteva ore vom fi acasă lângă Andi, băiețelul nostru. Înapoi la activitățile profesionale de zi cu zi. Adevărul e că am plecat foarte obosiți în această vacanță. A fost o pauză de care aveam nevoie ca antreprenori, ca soț și soție, ca mamă și tată. Finalul de vară și mai ales luna septembrie au fost agitate și amândoi ne-am dedicat profesiilor noastre întru totul. Printre altele, am pregătit prima și a doua ediție de toamnă a Shine Masterclass, curs intensiv de personal branding – următorea va avea loc sâmbătă,  23 noiembrie, orele 10-17. Am relansat website-ul www.manuelaciugudean.ro și un newsletter bi-lunar, la care te invit să te abonezi. Am pregătit mai multe eBookuri descărcabile gratuit, despre branding personal. Am început seria de videoclipuri IGTV, pe Instagram.

O schimbare de ritm era necesară.

Iată principalele 5 lucruri pe care le-am făcut în această vacanță, pentru a ne întoarce mai eficienți la lucru:

Ne-am relaxat, și ca o consecință directă, ne întoarcem mai productivi după 10 zile la soare. Combinația mare-soare-plajă este benefică pentru creier. Noi am creat un adevărat ritual cu aceste plecări în octombrie-noiembrie, când vacanța de vară a trecut de mult, și până la Crăciun avem nevoie de un boost de energie. Ca și coach, am început să mă cunosc mai bine și să știu de unde îmi vine inspirația să îi deservesc pe alții. Din călătorii. Majoritatea oamenilor ne întoarcem cu viziune mai limpede, mai multă energie și rezistență la probleme din vacanțe.

Am făcut mișcare, ne-am hidratat și hrănit sănătos, ceea ce ne îmbunătățește starea generală de sănătate. Am fost împreună la sală, am făcut masaj și am înotat. Apropo, să alergi pe bandă la 35 de grade și umiditate mare este o experiență inedită! Practic este o saună ambulantă! În zona din Mexic unde am mers, mai precis orașul Cancun din peninsula Yucatan, aleile sunt largi și dimineața vezi zeci de oameni care fac jogging sau își plimbă animalele în ritm mai alert. E o imagine pitorească, un instantaneu mental pe care îl iau cu mine.

Ne-am conectat direct, am comunicat și am fost permanent împreună. Recunosc, am avut laptopul cu mine și l-am deschis de două-trei ori, pentru chestiuni urgente administrative. Altfel, am fost doar noi și prietenii noștri 100% din timp. Ne-a ajutat și diferența de 8 ore de fus orar. Când românii mergeau la culcare, noi abia răsăream. Din micile noastre conversații pe plajă, cu mințile odihnite, au izvorât idei bune, pe care le vom pune în aplicare profesional, odată întorși acasă.

Am schimbat perspectiva, ceea ce e întotdeauna binevenit. Vacanțele sunt sfetnici atât de buni, nu credeți? Am citit undeva, cândva că vacanțele sunt cele mai grozave invenții ale vieților noastre. Pe cuvânt că așa este! Cu puțină detașare, cu creierul mai odihnit și tonus general mai bun, reușim în vacanțe să vedem lucrurile altfel decât în malaxorul de zi cu zi al afacerii/jobului. Am găsit în vacanță soluții la lucruri care erau de multicel blocate.

Am cunoscut oameni noi. Ne-am lansat în conversații cu oameni de naționalități diferite, de la mexicani (iar cea mai impresionantă a fost discuția cu reprezentanți ai populației maya) și americani la europeni. În ultima zi am întâlnit chiar români în holul hotelului. Conversațiile cu oamenii care trăiesc în alte culturi, fie că sunt antreprenori, fie angajați, mi se par neprețuite. După ce am ascultat o tânără căpetenie maya vorbind despre cum își întreține familia formată din 18 oameni prin forțe proprii – turism, bucărărie proprie, magazin cu suveniruri etc. –  provocările mele mi s-au părut automat mai mici și soluțiile s-au arătat evidente.

 

Ca life coach aud des „nu mi-am mai luat vacanță de nu știu când”, „nu am nevoie de vacanță”, „eu nu ma relaxez în vacanțe etc”. Cu toții avem nevoie de deconectare. OK, poate viziunea ta pe șezlong, cu o carte bună în mână și un cocktail exotic nu te încântă. Dar ce ți-ar plăcea cu adevărat? Să înoți nestingherit? Să faci scuba diving, să îți împingi limitele? Să legi prietenii și să conversezi cu oameni din alte țări? Să testezi din punct de vedere gastronomic ceea ce au mai bun de oferit alte tărâmuri? Să practici sport sau yoga cu în roua dimineții? Să vizitezi cu rucsacul în picioare, locuri îndepărtate sau apropiate? Să faci sute de poze, căutând încadrarea perfectă?

Cu siguranță e ceva și pentru tine. Fii sincer cu tine și organismul tău. Cu toții funcționăm mai bine atunci când suntem odihniți mental și fizic. Cu atât mai mult îți va prinde bine să prioritizezi vacanțe în viața ta, cu cât ești antreprenor. Ca antreprenor – și la fel fac și eu! – tendința e să prioritizăm businessul. Avem impresia că nu ne putem rupe niciun moment de munca noastră. Până ne epuizăm și ne secăm singuri de idei, inițiative și energie. În sesiunile de business coaching cu clienții antreprenori, consultanți, soloprenori sau freelanceri, sunt auzită spunând des asta: Uneori, o pauză e cea mai bănoasă și eficientă acțiune pentru afacerea ta! Cu profesioniștii cu care am șansa să fac career coaching în București, discut direct, încă de la primele întâlniri, despre modalitățile în care se relaxează și ce plan de vacanțe au anual. Mulți se tem să își ia vacanță, să solicite concediu, să planifice etc., de teama de a nu supăra managerii. De partea cealaltă, managerii își doresc oameni odihniți, cu idei proaspete și atitudine relaxată la birou. O știu, fiindcă am condus echipe mixte, internaționale, iar pentru mine a avea grijă de noi înșine este o valoare personală.

Cu toții funcționăm diferit și dacă eu am nevoie de câte o rupere de ritm de cel puțin 4 ori pe an, poate tu ai nevoie de mai puține. 2020 se apropie repede. Pune-te pe tine pe primul loc în anul ce vine și planifică măcar două vacanțe de acum. Nu este nevoie să fie scumpe, exotice sau îndepărtate. Nici măcar nu e cazul să îți iei bilet de pe acum (deși financiar ar fi super, nu-i așa?). Important este să îți setezi intenția, să faci din asta un obiectiv și să ți-l îndeplinești. Pauzele au rolul lor și te vor face un om de afaceri mai bun.