Ce să citești pentru sănătate și stare de bine când construiești brandul personal: 9 recomandări utile

Ce să citești pentru sănătate și stare de bine când construiești brandul personal: 9 recomandări utile

A construi brandul de profesionist este un efort amplu și de durată. Nu doar începi să faci marketing personal constant. În același timp dezvolți un business, vinzi, construiești o echipă, creezi produse și trebuie să îți și trăiești viața.

Experiența personală și a sute de oameni cu care am lucrat, micile proiecte de cercetare pe care le-am desfășurat pe acest subiect, observarea directă mi-au arătat că atunci când încep să lucreze pe cont propriu și să trăiască din asta, majoritatea covârșitoare a profesioniștilor uită de ei și importanța de a fi sănătoși.

Ce însemnă sănătate în cazul unui profesionist

Consider că sănătatea unui profesionist este sănătatea oricărui om, indiferent de ceea ce face.

Și așa cum spune Gabor Mate, sănătatea se bazează pe 3 piloni: corpul, psihicul și legătură spirituală.

Prinși în vârtejul construcției de brand personal, business și carieră majoritatea profesioniștilor se stresează și se supun astfel pericolului de a-și pierde sănătatea.

Mai jos îți ofer 9 recomandări de cărți despre cum poți avea o stare de bine și sănătate în timp ce crești profesional.

 1. CÂND CORPUL SPUNE NU – GABOR MATE

Acesta este o carte bazată pe cercetări internaționale despre cum stresul îți afectează sănătatea. Ca toate cărțile lui Gabor Mate (recomand și “Minți împrăștiate”) și “Când corpul spune nu” este scrisă cald, uman, cu mult dialog și autenticitate.

Ca profesionist veșnic ocupat, e posibil să te regăsești în multe din exemplele autorului.

Scopul lui e să te ajute să conștientizezi ce te stresează, cum arată momentele stresante și cum să te vindeci.

Formula lui Gabor Mate de vindecare este reprezentată de cei 7 A: Acceptarea, Acuitatea, Amărăciunea, Autonomia, Atașamentul, Aserțiunea și Afirmarea.

Toate trebuie să se regăsească în practica ta frecventă, nu doar pentru a fi sănătos și calm la muncă, ci și acasă.

 1. RESPIRAȚIA – JAMES NESTOR

“Respirația” e una din cele mai frumoase cărți pe am citit-o în pandemie.

În mod paradoxal nu mi-a spus nimic nou și nu m-a învățat lucruri neîncercate, cu toate acestea, odată ce o citești te asigur că la fiecare capitol o să ai momente “aha”.

Fără să fie bazate pe o cercetare oficială, datele din carte sunt rezultatul unor teste la care s-a supun însuși autorul. El prezintă în “Respirația” ceea ce i s-a întâmplat. Afli astfel că forma cea mai bună de respirație ar trebui să fie pe nas, nu pe gură. Pentru a fi sănătoși și a avea o stare de bine e cazul să deprinzi tehnica respirației din abdomen, nu din gât.

Pentru o viață sănătoasă merită să înveți să respiri mai puțin (în sensul de mai rar) și mai profund. La finalul cărții găsești o anexă cu tehnici de respirație eficiente pe tot globul și recomandări de masticație.

Nu contează cât muncești, cât succes ai, cum te alimentezi sau câte știi, dacă nu respiri bine.

 1. DESPRE SOMN – MATTHEW WALKER

Tot în pandemie a ajuns la mine și “Despre somn- de ce e vital să dormim și să visăm” de Matthew Walker.

Titlul m-a provocat instantaneu pentru că am crescut cu ideea că somnul este o pierdere de vreme, așadar fac parte din categoria de oameni care nu sunt mari fani ai somnului.

Dacă muncești mult și îți este afectat somnul, vei găsi explicații și soluții în această carte.

Somnul este vital pentru sănătate și ca să ai energie să îndeplinești ceea ce îți dorești profesional. Autorul recomandă 12 pași pentru un somn sănătos.

Primul este respectarea unui program de somn, zi de zi, apoi mișcare, evitarea cafelei și a alcoolului, a meselor copioase la ore târzii. Matthew Walker este de părere că medicamentele care întârzie sau afectează somnul trebuie eliminate, la fel și somnul după ora 3 după amiaza.

Este esențială relaxarea înainte de culcare, prin muzică, lectură, o baie caldă.

E bine să dormi într-un spațiu întunecat, răcoros și fără gaget-uri. Dacă este nevoie scoate din cameră sau fă în așa fel încât să nu mai vezi ceasul.

Pentru un somn sănătos este necesară expunerea adecvată la soare.

Când somnul nu vine, în loc să te gândești la ce mai ai de făcut la muncă, mai bine ridică-te și fă ceva relaxant.

 1. LIFESPAN – DAVID SINCLAIR

Tot în pandemie a apărut și acesta carte tradusă în limba română.  Am fost surprinsă să descopăr că procesul de îmbătrânire este de fapt îmbolnăvirea organismului. Așa cum bolile sunt prevenite, vindecate și tratate la fel există soluții și pentru îmbătrânirea organismului.

„Lifespan” este  bazată pe o amplă cercetare asupra motivelor îmbătrânirii și cum să o încetinești. Sinclair spune clar că nu este medic, e cercetător, deci nu dă sfaturi.

Din concluziile studiilor sale, iată ce te-ar ajuta să încetinești procesul de îmbătrânire: mișcare frecventă, mai puțin zahăr, pâine și paste, vitamine, resveratrol și aspirină zilnic, post intermitent, consum de multe plante și să nu fumezi.

Sinclair recomandă să dormi într-un spațiu răcoros și să ai grija să îți menții un indice de masă corporală în intervalul optim pentru sănătate.

 1. VINDECĂ-ȚI CORPUL – LOUISE HAY

Nu este prima dată când recomand o carte scrisă de Louise Hay pasionaților de brand personal (cu siguranță nu este nici ultima). O susținătoare activă a gândirii pozitive, Louise și-a dedicat toată viața de adult identificării modalităților de a vindeca trupul cu puterea minții.

A scris numeroase cărți pe acest subiect, iar “Vindecă-ți corpul” e cea mai celebră. Este o înșiruire de cauze mentale ale bolilor fizice și prezentarea modalităților metafizice prin care acestea pot fi vindecate.

De ce este utilă profesioniștilor?

“Vindecă-ți corpul” e o carte despre trup văzut din perspectiva spirituală. Sub presiunea socială, a jobului, a profesiei uneori gândești lucruri negative, toxice, neadevărate despre tine, care te pot afecta pe plan fizic.

Din acesta carte scurtă afli cum tiparele tale mentale generează boli, din creștet până la tălpi, din interior spre exterior.

Afli de exemplu că, dacă ți se întâmplă diverse accidente cauza probabilă este incapacitatea de a le spune altora ce dorești. Un tipar de gândire nou și sănătos ar fi “Mă eliberez de acest tipar mental. Sunt un om bun, care merită să aibă parte de lucruri bune”.

 1. LOST CONNECTIONS – JOHANN HARI

După 2 ani de pandemie, jumătate de an de conflict în Ucraina și cu semnale despre o potențială recesiune care bate la ușă, este firesc să simți anxietate și nesiguranță și să manifestezi semne de anxietate, panică, depresie.

Cartea lui Johann Hari spune fiecărui om care traversează o perioadă de nemulțumire, anxietate sau depresie că nu e nimic greșit cu el, ci cu societatea.

Mulți profesioniști cu care am șansa să lucrez cred că nemulțumirea e doar în capul lor. Că sunt “prea târziu sau prea devreme” sunt nepotriviți, neînțeleși. Vor să contribuie și înțeleg utilitatea de a dezvolta brand personal, dar trăiesc constant cu impresia că este o problema cu ei.

Hari prezintă numeroase cercetări proprii și ale unor psihologi și specialiști în neuroștiință care arată că pentru a te simți bine mental ai nevoie să:

 • Derulezi o muncă profesională cu sens
 • Să faci parte din comunități
 • Să te cunoști și să trăiești conform propriilor valori intrinseci
 • Să meditezi și să fii bucuros
 • Să identifici și să treci peste traumele din copilărie
 • Și să ai încredere că în viitor te vei descurca

Printre cele mai bune acțiuni pe care le poți face începând chiar de acum se numără renunțarea la ego, la posesiunile materiale și la statusul superior.

Autorul recomandă să ai mai multe conexiuni față în față decât pe social media, să nu te mai uiți la televizor și la reclame și să meditezi zilnic pentru a fi calm.

 1. CALM! – SANDY NEWBIGGING

Tot despre calm și cum să ai o viață mai bună, fizic, mental și spiritual scrie și Sandy Newbigging în „Calm!”

Cartea sa e o pledoarie pentru calmare și auto-împuternicire. Ideea principală a cărții este că suferi și te simți rău pentru că ai o relație disfuncțională cu viața și tratezi lucrurile ca și când ai fi într-un conflict cu ea.

În “Calm!” vei găsi un ghid cu cele mai frecvente rezistențe și atașamente și modalități de a folosi terapia prin calmare pentru a te elibera de ele.

Metoda terapiei prin calmare te ajută să nu mai opui rezistență în 3 pași :

 1. Clarificarea conflictului
 2. Coexistența calmă
 3. Calmarea conflictului

Ca și “Vindecă-ți corpul” de Louise Hay și “Calm!” are o anexă amplă cu afecțiuni și cauze bazate pe minte care te va surprinde.

 1. ACCEPTAREA NECONDIȚIONATĂ – TARA BRACH

Iată prima carte despre filozofia buddhistă pe care am citit-o vreodată. Sunt recunoscătoare că am descoperit-o în urmă cu mulți ani și bucuroasă să ți-o pot recomanda și ție astăzi.

Dacă în prima parte a cestui articol ți-am recomandat cărți despre legătura dintre trup și minte, acum este momentul să vorbim și despre spirit.

Tara Brach este o iubitoare de yoga din Statele Unite, care promovează mult acceptarea necondiționată de sine.

De ce este nevoie să ne acceptăm așa cum suntem?

Pentru că societatea modernă este stresantă și competitivă, în plus promovează nevrednicia și  auto-critica. Ceea ce duce la pierderea conștiinței sacrului de către prea mulți oameni.

Pornind de la povestea lui Buddha, cu focus pe profunzime spirituală, te poți întoarce către propriul corp cu beneficii pentru creier, inimă și suflet. O cale sigura să obții starea de bine este meditația.

La finalul cărții “Acceptarea necondiționată” vei găsi exemple de meditații simple pe care le poți face și tu acasă și la birou.

 1. ZEN ARTA DE A TRĂI SIMPLU – SHUNMYO MASUNO

Am mai scris despre acesta carte pe blog. O recomand pentru că oferă 100 de idei simple pentru a crea obiceiuri sustenabile pentru stare de bine și sănătate timp de 100 de zile.

Aceste exerciții, pe care oricine le poate practica, sunt bazate pe filozofia buddhista în care „less is more”, iar prezentul este punctul tău de putere și atracție.

Indiferent la ce nivel te afli în branding personal – ai început de mult sau de curând – știu că iubești ceea ce faci și vrei să dai mai departe din cunoștințele tale. Ai grijă însă să ai de unde să dai, fizic, mental și spiritual.

Umple-ți paharul propriu în fiecare zi cu cel puțin o acțiune pentru tine. Fiindcă dacă nu îți umpli paharul singur, nu o va face nimeni pentru tine. Iar dintr-un pahar gol nu poți turna.

Concentrează-te să ai paharul plin ca să te bucuri deopotrivă de viață și profesie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *