E lungă lista cu lucruri pe care aș fi putut să le fac diferit pentru copilul meu, în primii lui 2-3 ani de viață. Dar nu e felul meu să mă uit la ceea ce nu a fost sau am ratat, ci la ceea ce a mers bine.

Astăzi aleg să scriu despre top 5 lucruri care ne-au ieșit bine ca proaspeți părinți.

1. Înot cu bebelușul, de la o săptămână

Încă dinainte să nasc, am știut că vom apela la Zeno. Era deja prietena câtorva bebeluși din cercul nostru de apropiați. Zeno este o femeie extraordinară, mamă și bunică, moașă cu foarte multă experiență și specializată în Franța la un curs de masaj și înot al bebelușului la domiciliu. Adică vine, umple cada plină și scufundă în ea bebelușul de numai o săptămână. Ședințele cu Zeno se desfășoară așa: 30 de minute masaj al întregului corp, apoi 30 de minute „înot” în cadă, timp în care bebelușul este încurajat să își folosească mânuțele și piciorușele în apa, pentru dezvoltarea musculaturii. Programul lui Zeno se numește „Înot, masaj și povești cu tâlc”, fiindcă pe lângă mâinile de aur, Zeno are și multe povești de spus. E o povestitoare înnăscută, atât de caldă încât nu știu pe cine adormea mai repede, pe Andi sau pe mine…

De două ori pe săptămână ne-am văzut cu Zeno, fără pauze, până când Andi s-a făcut suficient de mare (7 luni) și dădea apa afară din cadă când „bătea apa” cu picioarele. Unii copii fac înot cu ea până spre un an. Ritmul fiecărui copil este diferit și un astfel de program are succes doar dacă e personalizat. După fiecare ședință cu Zeno, Andi a dormit ca un îngeraș. Lucrul cu Zeno a însemnat nu doar beneficii pentru dezvoltarea fizică a copilului nostru, ci și asupra alimentației lui (mânca precum un lup după jumătatea de oră de efort în apă) și calitatea somnului lui. Despre fantastica Zeno, a scris aici o altă mămică.

Andi iubește acum apa și face progrese uimitoare la orele de înot.

2. Gimnastică pentru bebeluși și toddleri la Fundația Nadia Comăneci

O altă activitate la care am mers aproape un an și care ne-a adus multă beneficii a fost MiniMe, gimnastică pentru bebe și toddleri la Fundația Nadia Comăneci, pe Calea Griviței. Ședințele erau o dată pe săptămână, timp de aproximativ o oră. În sală se aflau bârne, spaliere, saltele, scări de mai multe mărimi, trambuline pe care copiii erau invitați să faca activități în grup. E un program foarte util chiar și când bebe abia merge în picioare. Noi am ajuns acolo când Andi încă nu împlinise un anișor și am continuat până spre 2 ani. La ședințe participă copilul și un părinte, îmbrăcați în ținută sport. La gimnastică a căpătat mare drag de cățarat pe spaliere…ceea ce acum, la trei ani jumătate se traduce printr-o mare pasiune pentru escalada…Tot la gimnastică a deprins cum se fac tumbe corect, mersul pe bârnă, mersul târâș pe coate, mersul piticului etc.

Programul de la Fundația Nadia Comăneci se desfășoară pe muzică, așadar un alt atú pentru dezvoltarea copilului.

3. Limba engleză pentru bebeluși, la English Kids Academy

Înainte ca Andi să împlinească un an, a devenit elevul English Kids Academy din sectorul 6. Programul se numește Wiggle & Dance și ne-a plăcut tare, tare mult. Mergeam o dată pe săptămână, timp de două ore. Activitatea este de grup, iar în sală 90% din timp stau părinte+copil (sau bonă sau bunică), iar 10% rămân doar cei mici și profesoarele. Am unele dintre cele mai dragi amintiri cu Andi de acolo, fiindca la EKA am dansat nebunește săptămână de săptămână, am bătut în toate instrumentele muzicale posibile, am învățat să luăm masa împreună, să „plimbăm” căței prin parc, să mergem cu autobuzul, să facem cumpărături. Totul în limba engleză, în cadrul unui program anual special creat pentru cei mici. În grupă veneau și bebeluși de 6 luni, și copii de 2 ani. Am fi putut continua, cu programul corespondent unei grupe mijlocii, însă între timp am început grădi.

La Wiggle & Dance se învață cântecele cunoscute, pedagogice, în limba engleză, pe care copiii de 1-2 ani le pot rosti. Progresul lui Andi în acest sens a fost uimitor. Deși la început părea dezinteresat, culegem roadele acum, când cântă cu lejeritate multe cântecele de care credeam că a uitat complet.

4. Dicție, teatru și bune maniere cu Diana Mătușa

Diana de la Lord Academy a apărut în viața noastră după un control la logoped la doi ani și trei luni, când ni s-a confirmat că Andi este OK, însă trebuia încurajat să converseze mai mult…pe scurt, să fie lăsat să vorbească, să se exprime politicos, fără să luăm noi inițiativa în locul lui. Noi, bunicii și bona nu știam cum să îl ajuătm, așa că am apelat la ajutor specializat. Am găsit-o pe Diana, om de televiziune și logoped, îndrăgostită de copii. Ședințele cu Diana nu au fost multe, însă foarte eficiente. Au fost acasă, pe stradă și în parc, ca să îl poată observa pe Andi în mai multe situații. Inclusiv cu cățelul ei am avut o ședință, în care desigur a fost vorba de grija pentru animale, purtarea corectă a animalului în parc etc.

Totul a fost joacă și Diana s-a priceput de minune să îl ia pe Andi în barca ei, să devină partenera lui de joacă și râs.

Îi datorăm Dianei deprinderea bunelor maniere, limbajul corect când Andi cere ceva, gratitudinea și în general, atitudinea față de colegii de joacă. Pe scurt, pe lângă faptul că la ajutat să pronunțe și să se exprime corect, Diana l-a ajutat pe Andi să devină sociabil.

5. Prevenție, nu vindecare

Ca toate activitățile diferite cu Andi să se poată întâmpla, condiția esențială a fost să fie sănătos.

Nimeni nu s-a născut învățat, nici mamele. Eu am crescut și m-am dezvoltat odată cu copilul meu. Ceea ce nu s-a schimbat a fost preocuparea mea pentru sănătate. Am optat și voi opta întotdeauna pentru prevenție înaintea vindecării. Adică OK, avem abonament la doctor, însă nu mă bazez doar pe asta. Am în casă trusa specială cu mdicamente, suplimente și rețete pentru copilul meu, ca să îl pot ajuta rapid când nu se simte bine.

Am alcătuit-o împreună cu neonatologul, când eram însărcinată în luna a 8-a, apoi am actualizat-o constant până la momentul actual. A conținut și conține soluții adaptate vârstei lui Andi. De la apă de mare pentru nou-născut, la creme pentru diferite posibile afecțiuni cutanate, picături de ochișori, apă oxigenată, betadină etc.

Ca să evităm neplăceri legate de masă și somn, două elemente esențiale în dezvoltarea armonioasă a bebelușului (nu mai vorbesc de sănătatea fizică și emoțională a mamei!), am avut întotdeauna în casă soluții împotriva colicilor/durerilor de burtică.

O astfel de soluție este noul ColiPrev, rebranduit de curând din ColiCalmin. ColiPrev este un supliment alimentar de enzima lactază, din sursă naturală, sub formă de picături, cu activitate intensă. Se poate folosi începând de la naștere și până la vârsta de aproximativ 4 luni. ColiPrev acționează direct asupra cauzei primare a colicilor, și anume deficiența temporară de lactază, calmând astfel durerile abdominale. Are cea mai mare concentrație de enzima lactază de pe piață. Nu necesită timp de așteptare din momentul preparării și până la administrare. Nici nu necesită păstrarea la rece după desigilare. Are cel mai bun raport calitate-preț de pe piața suplimentelor alimentare împotriva colicilor.

Este un produs testat, eficient, care va deveni aliatul mamelor și al părinților în general. Mai multe detalii găsiți pe https://coliprev.ro/. Întrebați întotdeauna neonatologul/pediatrul vostru despre ce soluții să administrați bebelușului!

Andi a trecut foarte bine peste faza colicilor, motiv de bucurie și liniște sufletească pentru mine și sănătatea lui.

Împreună cu ColiPrev, organizăm un concurs în perioada 27 IUNIE – 3 IULIE  pe pagina mea de Facebook. Tăguiește două prietene mămici și poți câștiga o cutie de ColiPrev, din cele 5 oferite ca PREMII la concurs. Voi anunța câștigătorii pe 4 IULIE, pe blog și pe pagina de Facebook. Premiile vor fi trimise direct de ColiPrev, prin curier, celor 5 câștigători. Succes!

Ce activități inedite ați făcut cu bebelușii voștri, care vă aduc satisfacție?

Să fim bine!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *